Mezi 1000 nejlepších univerzit světa se dostalo i 5 škol z Česka. Je to málo, nebo dost?

Mezi 1000 nejlepších univerzit světa se dostalo i 5 škol z Česka. Je to málo, nebo dost? Zdroj: profimedia.cz

Mezi 1000 nejlepších univerzit světa se dostalo i 5 škol z Česka. Je to málo, nebo dost?

Tři nejlepší univerzity světa se nacházejí v USA – první je slavný Harvard, druhý Stanford a třetí Massachusetts Institute od Technology. Na čtvrtém a pátém místě jsou známá anglická zařízení Cambridge a Oxford. Do první tisícovky nejlepších univerzit planety se dostalo i pět českých škol, nejlepší je na 313. místě Univerzita Karlova. Tradiční žebříček sestavilo Center for World University Rankings.

Kromě Univerzity Karlovy se do tisícovky škol z České republiky ještě dostaly: Masarykova univerzita v Brně (742. místo), pražské České vysoké učení technické (771), Univerzita Palackého v Olomouci (804) a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (963). Jak je z přehledu vidět, problémem u nás na těchto prestižních školách není ani tak kvalita výuky, jako spíše u někoho málo citací v odborných publikacích, u jiného malý vliv či nedostatek patentů.

Je ale pět univerzit z Česka dost na zemi střední velikosti a bohaté kultury? Pokud bychom to srovnali například s Rakouskem, tak neobstojíme, protože náš soused (který má méně obyvatel, ale silnější ekonomiku) má v přehledu univerzit až 12 škol a ta vídeňská je na 205. místě. Naopak poměrně velké a vlivné Polsko jich má devět a nejlepší se umístila až 419 v pořadí.

Největší stát Rusko má v žebříčku pouhé tři univerzity, což je skutečně naprosto fatální selhání tohoto státu. Naopak pořád posiluje ve vzdělávání Čína, která zde má už 84 univerzit a dvě se už dokázaly probojovat do první stovky.

Pořád nejsilnější zemí jsou v případě univerzit USA, které mají mezi tisícovkou až 229 škol. A z první dvacítky je 15 škol amerických.

Pořadí 1000 nejlepších univerzit světa na rok 2014 najdete zde.