Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Čeští vyhulenci jsou líná rezignovaná verbež

Když jsem v roce 2009 prohlásil do magazínu Legalizace, že končím s konopným aktivismem a že na řadě jsou mladší, netušil jsem, že se na další legalizační aktivity konopná scéna jednoduše vybodne. A nejen u nás - také v Rakousku či na Slovensku.

Konopní aktivisté mají na rozdíl od aktivistů gay komunity nebo motorkářů tu blbou vlastnost, že si při představě nějaké (sebemenší) práce ubalí jointa, vykouří ho a pak se rozhodnou, že danou práci odloží na zítřek. Nyní se ukazuje, že čeští, slovenští a rakouští vyhulenci jsou tak v pohodě, že se vybodli i na podporu celoevropské kampaně za legalizaci marihuany.

„Weed like to talk“ je iniciativa evropských konopných aktivistů navrhující změnu ilegálního postavení marihuany. S odvoláním na právo občanů členských zemí vznášet témata pro řídící orgány Evropské unie prostřednictvím takzvané Evropské občanské iniciativy. To znamená, že když se podaří shromáždit v EU milion podpisů na podporu nějaké zákonné změny, musí se návrhem zabývat Evropská komise.

Každá členská země má stanoven minimální limit podpisů potřebných ke schválení iniciativy. Kampaní se u nás zabývala jak komunitní tiskovina huličů - časopis Legalizace - tak i z dobré tradice Reflex. Zveřejnili jsme o tom článek koncem letošního dubna. Součástí článku byl link na server, kde je možné petici podepsal. Najdete ZDE.

Nyní jsou zveřejněny průběžné výsledky shánění podpisů, a čeští huliči by se měli opravdu stydět. Náš první článek o petici má dva tisíce jedno sto lajků. Sama petice má však jen 1926 podpisů za českou republiku!!! Přitom potřebujeme řádově víc - alespoň 16 500 signatářů! Číslo o podpisech znamená, že nepodepsali dokonce ani všichni ti, kteří ten článek v Reflexu lajkovali...

Když se na mapě, ve které jsou čísla zanesena, podíváme na výsledky třeba za (tradičně katolické a drogám nenakloněné) Polsko (mapa zde), zjišťujeme, že čeští uživatelé marihuany - každodenních kuřáků máme cca mezi 60 000 až 100 000 lidmi - se prostě na nějakou kampaň za legalizaci vybodli. Takže prosím všechny uživatele: Až zas budete nadávat, že je tráva ilegální, zkuste si vzpomenout, jestli jste tu petici podepsali. Pokud ne, tak se prosím co nejrychleji odeberte do háje.