Každoroční prohlídka žen u gynekologa je podle nové studie většinou zbytečná

Každoroční prohlídka žen u gynekologa je podle nové studie většinou zbytečná Zdroj: Profimedia.cz

Každoroční prohlídka žen u gynekologa je podle nové studie většinou zbytečná

Když se z dívek stanou ženy, v jejich životě se objeví pro některé často nepříjemný rituál. Každý rok jdou na gynekologii, kde se položí do křesla. Doktor se jim pak dívá na genitálie, kam poté zasune i své prsty, kterými zkoumá, jestli je vše v pořádku. Podle nové studie je ovšem podobná prohlídka k ničemu. Napsal o tom web slate.com.

Například v roce 2010 v USA lékaři vykonali téměř 63 milionů podobných prohlídek. Celkový účet za ně činil astronomických 2,6 miliardy dolarů. A přitom, podle nové studie publikované v časopise Annals of Internal Medicine, je celá tato procedura zbytečná. Odborníci zkoumali výsledky prohlídek za období od roku 1946 až do roku 2014 a zjistili, že tyto prohlídky nesnižují riziko nemocí a úmrtí.

Podle studie se tak prohlídka stala spíše tradicí a rituálem, než že by skutečně ženám pomáhala ve snaze uchovat si své zdraví. I podle americké společnosti gynekologů jsou prohlídky k ničemu. Podle jejich názoru slouží pouze k navázání vztahu pacientky a doktora, který může vést k výměně důležitých informací.

Proto je tento rituál, který je pro mnoho žen nepříjemný, v podstatě jen pozůstatkem některých tradic v medicíně – žádný přínos sám o sobě nemá.