Google earth

Google earth Zdroj: Archív

Žena strávila sedm let na ostrově jako trosečník, pak ji našel Google Earth. Nebo ne?

Nad příběhem ženy, která údajně strávila sedm let na pustém ostrově, kroutí hlavou téměř každý. Žena se údajně zachránila napsáním velkého signálu SOS do písku, který spatřily z výšky satelity zachycující zemský povrch pro Google Earth. Je ale příběh skutečný, nebo se jedná o podvrh?

Na serveru Newshound.com je uveřejněný příběh Gemmy Sheridan, který začal v roce 2007. Tehdy se se svými přáteli plavila po lodi Atlantským oceánem, Panamským průplavem a potom dále do Pacifiku. Tam ale začaly problémy, vypukla silná bouře a na lodi přestala fungovat elektronika. Gemmyiny přátele už nikdo nikdy neviděl, voda je prý spláchla přes palubu. Gemma si další vývoj pamatuje jen matně. Upadla do bezvědomí a probudila se až na pláži malého a údajně neobydleného ostrova. Vedle ní ležely trosky lodi, kterou bouře roztříštila na kusy.

Trosečnice

„Během prvních hodin jsem propadala záchvatům paniky. Pocity osamění, izolace, odloučení od domova, mě neustále rozrušovaly. Ztrácela jsem naději,“ popisovala pro Newsound Gemma. Jako první se snažila najít přístup ke sladké vodě, což se jí podařilo. Obydlí si vytvořila z úlomků své ztroskotané lodi. „Po čtyřech týdnech jsem zvládla si rozdělat oheň – neumíte si představit, jak jsem šťastná. Občas se okolo mě mihly divoké kozy, a malé děti z nějakého zřejmě domorodého kmene. Vždycky přišly, a zase zmizely. Pak mě napadlo napsat do písku SOS. Písmena byla deset stop vysoká…“

Letadlo

Jednou ráno se prý Gemma probudila a uslyšela, jak nad „jejím“ ostrovem letí letadlo. Nemohla prý uvěřit vlastním uším a očím, nicméně letadlo přistálo a zachránilo ji. Když se zeptala pilota, jak ji našli, odpověděl, že nějaké dítě z Minnesoty si jejího SOS všimlo na Google Earth. „Ani jsem nevěděla, co to Google Eearth je, ale teď jsem mu neskonale vděčná.

Pravda, nebo výmysl?

Tady zhruba končí robinzonský příběh se šťastným koncem. Na internetu se objevily fotografie, které údajně zmíněný chlapec z Minnesoty našel na Google Earth. V souvislosti s ním se však objevily souběžně i spekulace, že jsou falešné. Server Waffles at Noon totéž stejnou fotografii objevil na Google, nicméně pocházela z roku 2010 z Kyrgyzstánu. Vzhledem k tomu, že žena ztroskotala v Pacifiku, zdá se být na tomto místě zjevný rozpor. Zatím nikdo nerozsoudil, kde je pravda, obě strany si trvají na svém. Podle zmíněného serveru by fotografie mohla patřit jistému Eddu Staffordovi, který strávil v roce 2013 60 dní na pustém ostrově v Pacifiku.

Fotografie stejného nápisu SOS, která je ale údajně z KyrgyzstánuFotografie stejného nápisu SOS, která je ale údajně z Kyrgyzstánu|Archív