Stahujete?

Stahujete? Zdroj: Miloš Gašparec

Na internet se vrátila noční můra filmařů. Popcorn Time umožňuje stahovat zadarmo nové filmy

Aplikace podobná Netflixu, americké placené službě na sledování filmů a seriálů, je po malé odmlce zpátky. Jmenuje se Popcorn Time, nabízí volný přístup k filmům pomocí streamování (princip, na kterém funguje YouTube) sdíleného nelegálního obsahu z BitTorrent stránek. Na problém upozornila BBC.

Aplikace, která byla spuštěna minulý týden, se stala open source (to znamená, že obsahuje kód, který může každý libovolně upravit) programem a podle analytiků může být noční můrou filmového průmyslu. Nyní jí již zadarmo rozvíjí desítky nadšenců. Aplikace se tímto krokem také stala nesmrtelnou, protože ji kdokoliv může spustit ze svého počítače. Je přeložená už do více než 30 jazyků.

Na Popcorn Time najdete tisíce filmů, které můžete ihned začít sledovat. Filmy aplikace stahuje z BitTorrent stránek, ale to uživatel nevidí. Jediné, co vidí, je intuitivní rozhraní, které snadno pochopí kdokoliv. Použitím protokolu BitTorrent je to také výhodné z hlediska právní stránky – na samotném Popcorn Time žádné filmy nejsou, jsou pouze stahovány od ostatních uživatelů přes BitTorrent.

Mark Mulligan, analytik a spoluzakladatel firmy Midia Consulting, pro BBC řekl, že tato aplikace dává tvůrcům obsahu velký důvod k obavám. „Tohle je nová fáze pirátství, kde se piráti začali chovat jako zbytek internetu a místo pouhého poskytování nelegálního obsahu se zaměřili na celkovou uživatelovu zkušenost“.

Popcorn Time vyžaduje instalaci malého programu. Poté, co se spustí, uživatele varuje, že sledování filmů pomocí Popcornu může být v jejich zemi nelegální. Pak již jen vidíte obrazovku s nejpopulárnějšími a nejnovějšími filmy, na které se můžete podívat v HD kvalitě. České titulky se zatím u filmů nevyskytují, ale to je podle všeho jen otázkou času.

Popcorn Time se tak stal globální internetovou alternativou k placenému americkému Netflixu, který kromě toho, že se musí platit, nenabízí filmy právě běžící v kinech.