Saudská Arábie

Saudská Arábie Zdroj: profimedia.cz

Saúdská Arábie zakázala 50 křestních jmen, kromě jiných Lindu, Alici či Benjamina

Obyvatelům Saúdské Arábie zakázalo jejich ministerstvo vnitra 50 křestních jmen, použití některých bude dokonce považováno za rouhání, což je vážný trestný čin. Zprávu zveřejnil anglicky psaný deník Gulf News, který vychází ve Spojených arabských emirátech.

Zakázány jsou například jména Amir (kníže), Linda, Alice, Džibril (Gabriel), či Benjamin. Důvody jsou u různých jmen různé. Jednak mohou podle saúdskoarabských úřadů urážet náboženské cítění, vztahují se k hodnostem a pojmům ve vládnoucí královské rodině, nejsou arabské, mají neislámský původ, nebo se prostě „nehodí“.

K těm posledním patří například Benjamin (tak se jmenuje izraelský premiér Netanjahu) a Abdul Naser (česky Násir, bývalý egyptský prezident, který byl ve sporech právě se Saúdskou Arábií). Zakázány jsou ale nově i jména mezi Araby obvyklá, například Malak (anděl) a Džibril (česky Gabriel), který je jménem pro posla zjevení, který uděluje inspiraci proroku Mohamedovi při sepsání Koránu.

Používat se nesmí ani jména související s královskou rodinou. Například Sumuw (výsost), Malika (královna) i Al Mamlaka (Království).

Z takzvaných „západních“ jmen jsou teď na černé listině Maya, Linda, Alice, Sandy, Elaine a Lauren.