Roman Paulus

Roman Paulus Zdroj: MICHAL ŠULA / MF DNES / Profimedia

Michelin naděloval: Praha má dvě hvězdy a doporučené restaurace, uspěla i Babišova Paloma ve Francii

Nový michelinský průvodce pro rok 2014, který je považován za bibli nejlepších restaurací světa, opět ocenil české podniky. Restaurace Alcron hotelu Radisson Romana Pauluse a La Degustation Oldřicha Sahajdáka získaly už třetí rok po sebě prestižní hvězdu. Poprvé ji dostala i restaurace Paloma ve francouzském Mougins na Azurovém pobřeží, která patří ministru financí Andreji Babišovi.

Kromě Alcronu a La Degustation získalo několik pražských restaurací od Michelina takzvaného „biba“ (to je jméno obtloustlého maskota michelinského výrobce pneumatik, označuje podniky, kde se výborně najíte za cenu do 850 korun pro jednu osobu).

Toto ocenění mají restaurace Aromi (kuchaři Riccardo Lucque a Miroslav Gursz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day) a Sasazu (Shahaf Shabtay).

Přibylo i několik dalších Michelinem doporučovaných pražských restaurací. Například Kalina šéfkuchaře Miroslava Kaliny, bistro Ola Kala v pražských Vinohradech, kde se vaří maso pomalým způsobem ve vakuu, nebo restaurace Pot au Feu, která si zakládá na čerstvých surovinách a francouzském víně.

Nejvíce michelinských hvězd mají restaurace ve Francii, v Japonsku, Německu, USA a Itálii. Následují Španělsko, Velká Británie, Belgie, Švýcarsko, Nizozemsko a Hong Kong.

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900. V roce 1933 pak zavedl tříhvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, dvě představují „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii. To je i případ českých podniků a Palomy ministra Babiše.