Pebble smartwatch

Pebble smartwatch Zdroj: Kickstarter.com

Projekt Kickstarter vybral od lidí už miliardu dolarů na nové úspěšné projekty

Model crowdfundingu, ve kterém menší podnikatelé žádají o finance na své projekty na internetu, je očividně živý. A podle všeho i hodně úspěšný. Informovala o tom stanice CNN.

Kickstarter, na kterém již uživatelé shromáždili dostatek peněz na chytré hodinky , speciální brýle na hraní her Oculus Rift či film Veronica Mars, vybral ke 3. březnu už celkem přes jednu miliardu. Projekt existuje pět let, ale skutečný boom zažil v posledním půl roce, kdy stihl vybrat přes 500 milionů dolarů.

“Jedna miliarda dolarů znamená, že se lidé velmi zajímají o nové napady a jsou ochotni je podpořit,” řekla společnost v prohlášení. Peníze podpořily 57 000 projektů - od filmů, knih, technologických zařízení až po videohry.

Peníze přišly od 5,7 milionů lidí z více než 200 zemí, nejčastěji pak ze Spojených států (663 milionů dolarů), Velké Británie (54 milionů) a Kanady (45 milionů dolarů). To je podstatný rozdíl od doby, kdy Kickstarter startoval, což bylo 28. dubna 2009. Tehdy přislíbilo 40 lidí 1084 dolarů na sedm projektů.

Stránka Kickstarter požaduje po těch, co žádají o peníze, aby si zvolili datum, do kterého se částky posílají, a také množství peněz, které chtějí vybrat. Transakce se uskuteční jen tehdy, když se dostatek peněz vybere v daném termínu, jinak se vše anuluje. Nejvíce lidé přispívají na projekty ve středu a nejméně o víkendu. Společnost samotná obdrží pět procent z celkové částky za zprostředkování transakce.