Mexiko

Mexiko Zdroj: Ilustrační/EPA

Mexičtí hudebníci vyměnili housle za samopaly, bojují s drogovým kartelem

Folkový hudebník Efrain (58) vyměnil housle za pušku. Bojuje s drogovým gangem, který mu zabil dva synovce, kterým bylo 19 a 20 let. Je v podobné situaci jako mnoho lidí v mexickém státu Michoacan, kde se nedávno vytvořila domobrana, která brání bežné lidi proti teroru drogového kartelu Templářských rytířů.

Rodina hudebníka Efraina se dostala do stavu, když už přestala věřit vládě, že boj s drogovými gangy zvládá. Synovci Efraina byli totiž uneseni, a přestože bylo zaplaceno požadované výkupné, mladí muži byli zabiti. Bohužel to není poprvé, co drogová válka v Mexiku zasáhla do Efrainova života. Před zabitím synovců byl donucen hrát se svoji folkovou kapelou na mejdanech, které byli organizovány na rančích obchodníků s drogami. Realita je taková, že když zahrajete, dostanete zaplaceno, ale když odmítnete, čekají vás problémy či kulka.

Proto se Efrain s dalšími lidmi postavil na odpor. Nyní brání s puškou v ruce ranč v regionu Tierra Caliente, což je epicentrum násilí mezi domobranou a kartelem, který kromě prodeje drog unáší lidi a vybírá výpalné. Ne všichni ale berou domobranu, jako přirozenou reakci běžných obyvatel na tyranii gangu. Používá totiž drahé vozy a samopaly AK-47. Proto ji mnozí podezírají ze spolupráce s jiným drogovým kartelem, který chce zabrat území Templářských rytířů. ”Vážně nevíme, jaké jsou skutečné zájmy domobrany. Ty zájmy jsou nejspíše spojené s pašeráky drog, které už nebaví soupeřit s Temlářskými rytíři,“ řekla žena z města Apatzingan, která odmítla ze strachu zveřejnit své jméno. „Ale je pravda, že nechceme dál platit výpalné a někdo to vyřešit musí,“ dodala. Například v tomto městě, podobně jako jinde, po mnoha opakovaných násilnostech přestaly fungovat veškeré úřady. „Město je na kolenou,” řekla jedna servírka v místní restauraci. Podle ní jsou Templářští rytíři zodpovědní za kolaps města.

Lidé v Tierra Caliente tráví poslední měsíce ve stavu pohotovosti. Jsou uvězněni v křížové palbě mezi Templářskými rytíři a domobranou, která poměrně rychle a překvapivě už ovládla 20 měst a vesnic a snaží se vyhnat drogový kartel. V minulých dnech se ale do regionu přesunuly tisícovky vojáků a státních policistů, které vyslal prezident Enrique Peña Nieto ve snaze dostat region pod kontrolu.

Jako mnoho ostatních částí Mexika byl i tento region zamořen násilím spojeným s drogami. Konflikt s drogovými kartely si v zemi od roku 2006 vyžádal už 77 000 obětí. Analytici odhadují, že profit mexických kartelů z prodeje drog je ročně kolem 50 miliard dolarů ročně.

Tyto kartely nastoupily na místo, které se uvolnilo po rozpadu podobných seskupení v Kolumbii.