Manga Couple Japan

Manga Couple Japan Zdroj: profimedia.cz

Mladé Japonce už sex nezajímá, dokonce jím pohrdají. Češi utrácejí za pomůcky

V době, kdy je promiskuita pod vlivem pop kultury zdánlivě na vzestupu, mládež v Japonsku jde proti proudu. Nemají sex a nechodí na schůzky.

Stále více Japonci se zdržuje sexuálních vztahů a ani nemají v úmyslu se do něčeho takového v blízké budoucnosti pustit. Tomuto jevu se říká sekkusu shinai shokogun neboli „celibátní syndrom“.

Podle průzkumu Japonské asociace pro sexuální výchovu, která se zabývala sexuální praxí a zvyky ohledně setkávání obou pohlaví u vysokoškoláků, téměř 40 procent žen tvrdí, že jsou panny. Trend ukazuje v posledních letech spíše nárůst. 45 procent japonských žen ve věku 16 až 24 let „nemá zájem o pohlavní styk, nebo jím pohrdaj퓨

Počet svobodných osob v Japonsku je na vzestupné trajektorii 61 procent svobodných mužů a 49 procent svobodných žen ve věku 18-34 let nemají žádný druh vztahu. Jiná studie uvádí, že 30 procent svobodných mužů nikdy nemělo schůzku s ženou.

Nejde ale jen o sex a lidská potěšení, pro zemi to znamená velké problémy demografické. Populace Japonska rychle stárne. Japonsko už má jednu z nejnižších porodností na světě. V roce 2012 byla fertilita na jednu matku 1, 41 dítěte. Do roku 2060 by při takovém trendu poklesl počet obyvatel o třetinu. Odborníci se obávají, že by Japonci takhle mohli nakonec úplně zaniknout.

Muži i ženy říkají, že v lásce nevidí žádný smysl. Nevěří, že to k něčemu vede,“ říká Ai Aoyama poradce v oblasti sexu a vztahů.

Ďábelské manželky

Pokud jde o manželství, je stále ovlivněno patriarchálními zvyklostmi. Přibližně 70 procent žen opustí po narození dítěte své zaměstnání. Pokud v práci zůstanou, jsou považovány za „ďábelské manželky“. Premiér Šinzó Abe nedávno vyhlašoval plány na zvýšení podílu žen v ekonomické činnosti a zlepšení podmínek péče o děti. To bude pro Japonsko dost obtížné, protože podle Světového ekonomického fóra je to země, která ohledně rovnosti mužů a žen v práci patří ve světě k těm nejhorším.

Češi jsou na tom lépe. Loni utratili za erotické pomůcky 1, 3 miliardy korun, což je jen o něco méně, než představuje státní příspěvek pro všechny církve. David Antić, mluvčí Asociace portálů hromadného nakupování k tomu pro media řekl, že je to tím, že lidé dnes méně cestují, tak se pokouší si vylepšit sexuální život. Někteří odborníci ale tvrdí, že zájem o sex poklesá i u nás, především se to ovšem týká manželského sexu.

Objevuje se také nový fenomén, který je celosvětový – lidé, kteří se o sex nezajímají vůbec. Třicetiletý Američan David Jay vede od roku 2001 kampaň propagující tuto novou orientaci. Žije s asexuální přítelkyní a chtějí adoptovat dítě. Založil také organizaci AVEN (Asexual Visibility and Education Network). AVEN sdružuje desítky tisíc lidí asexuální orientace. Jejich symbolem je buď černý prstýnek na prostředníčku, nebo písmeno A na tričku.

Takže až někoho takového potkáte, zanechte vší naděje. Zbývá vám jen romantika bez sexu a práce.