Nejlépe placenou spisovatelkou je E.L. James

Nejlépe placenou spisovatelkou je E.L. James Zdroj: profimedia.cz

Tvrdá erotika boduje: Nejlépe placenou spisovatelkou je autorka 50 odstínů šedi. Vydělala 1,9 miliardy korun

Časopis Forbes opět sestavil žebříček nejlépe placených spisovatelů za uplynulý rok. Dle očekávání se na prvním místě umístila britská autorka megaúspěšných erotických románů Padesát odstínů šedi, Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody, která tvoří pod pseudonymem E.L. James.

První díl erotické triologie začíná poděkováním: „Za pomoc a podporu jsem zavázána těmto lidem: Manželu Niallovi. Děkuju, že jsi toleroval mou posedlost, že sis vzal na povel naši domácnost a že jsi byl mým prvním korektorem...“ Niallovi se trpělivost opravdu vyplatila. Jeho žena také díky ní vydělala 95 milionů dolarů, což je v přepočtu 1,9 miliardy korun.

E.L. James, vlastním jménem Erika Leonard Mitchell, tak porazila autora detektivních románů Jamese Pattersona, který v žebříčku vítězil v uplynulých třech letech. Nyní se objevil na druhém místě s výdělkem 91 milionů dolarů (1,8 miliardy korun).

Prvního dílu trilogie Padesát odstínů šedi se jen za osm měsíců prodalo 70 milionů kopií. V době, kdy byl o knihy největší zájem, vydělávala E. L. James dokonce milion dolarů za týden. Pět milionů dolarů pak měla získat za práva k filmu, který podle její knihy vznikne. Jeho režisérkou se stala Britka Sam Taylor-Johnson a snímek by měl mít premiéru 1. srpna roku 2014.

Nemravný příběh dvaadvacetileté studentky Anastasie Steele a kontrolou posedlého multimilionáře Christiana Greye pobláznil ženy po celém světě. Je sice klasickým představitelem žánru červené knihovny, ale obsahuje erotické scény, v nichž hrají velkou roli sadomasochistické praktiky.

V češtině vyšli zatím pouze první dva díly. Toho třetího se ale roztoužené české čtenářky dočkají již brzy. Přesně 9. září.