Oliver Stone

Oliver Stone Zdroj: Profimedia

Karlovarský festival "nakopne" bouřlivák Oliver Stone

Husarský kousek se podařil pořadatelům Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Po tamním červeném koberci se totiž letos projde jeden z nejúspěšnějších režisérů Hollywoodu, milovník kontroverzních témat a majitel tří Oscarů Oliver Stone.

Na přehlídce, která se koná od 28. června do 6. července, převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Termín "mimořádný" přitom v případě Stonea vůbec není fráze. Filmy jako Četa nebo Narozen 4. července, jimiž se veterán Stone vyrovnával s traumatem z vietnamské války, ovlivnily celé generace a dodnes se z nich hojně cituje. 

 

Vášnivé diskuze nicméně rozpoutala i pozdější Stoneova díla, počínaje variací na atentát prezidenta Kennedyho, dramatem  JFK, konče Wall Street, snímkem, jenž velmi umně demaskoval bezkrupulózní svět amerických finančníků. 

 

 

Návštěvníci 48. ročníku MFF KV se se Stoneovou osobností budou moci seznámit protřednictvím tří titulů. Coby scenáristu si jej připomenou dramatem Briana de Palmy Zjizvená tvář. K vidění budou i dva díly nového dokumentárního cyklu The Untold History of the United States, jemuž slavný režisér, producent a scenárista věnoval v posledních letech většinu své energie. Třetím stoneovským úlovkem pro Vary je historický velkofilm Alexander Veliký, respektive jeho čerstvě upravená verze: karlovarské publikum bude dokonce první v Evropě, kdo s ní budou mít tu čest. 

 

Na úterní tiskové konferenci zaznělo vedle Stoneova jména také mnoho jiných důležitých informací k programu nadcházejícího ročníku. Už se tak například ví, že v čele jeho mezinárodní poroty stane polská scenáristka a režisérka Agnieszka Hollandová, jejíž talent si mohli nedávno ověřit i televizní diváci (palachovská minisérie HBO Hořící keř se bude ve Varech promítat na velkém plátně). 

 

V sobotu  29. června bude mít také ve Velkém sále hotelu Thermal premiéru další digitálně zrestaurovaný klenot českého filmu, Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného. V rámci doprovodného programu se představí Obludárium Divadla bratří Formanů. A Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii poputuje i do rukou proslulého výtvarníka kostýmů a věrného spolupracovníka Miloše Formana Theodora Pištěka. 

 

První vstupenky bude možné rezervovat v pondělí 24. června od 10 hodin, po vyčerpání kapacity určené k předprodeji bude další šance až přímo ve Varech 27. června. Časopis Reflex coby mediální partner festivalu opět počítá s provozem kulturně-relaxačního prostoru Reflextor, o jeho programu bude samozřejmě průběžně informovat.

 

Karlovarský festivalKarlovarský festival|Archív