těstoviny

těstoviny Zdroj: YouTube.com

Kečup je zakázán ve francouzských školních jídelnách
Samosa je zakázána v Somálsku.
Haggis je skotská pochutina
Oblíbené Kinder vajíčko se dětem v Americe do rukou nedostane
Foie Gras je nelegální v několia státech v USA
8
Fotogalerie

Absint, kečup i slanečci: Deset jídel, která jsou z různých důvodů zakázána

Pošmáknout si na některých delikatesách může být neetické a proti kulturnímu přesvědčení. Další kategorií jsou taková jídla, po kterých se cítíte špatně a pokrmy, po jejichž konzumaci už nemusíte ucítit nikdy nic. Zde naleznete deset produktů, které jsou v několika zemích z různých důvodů zakázány.

 

Jiný kraj, jiný mrav. To, co obyvatelům jednoho státu připadá jako delikatesa, můžou na druhé straně světa považovat za nechutné. Jídlo, které mnozí označují za národní bohatství, je o pár set kilometrů dál ilegální. Podívejte se na deset produktů, které jsou v různých zemích zakázány.

 

1. Kečup

Pokud byste si chtěli ve francouzských školách smlsnout na obyčejných špagetách s kečupem a sýrem, nebo si v rajčatové omáčce alespoň vymáchat pár hranolek, máte smůlu. Tato oblíbená ingredience Zdeňka Pohlreicha je ve vzdělávacích institucích zakázána. Říká se totiž, že maskuje chutě, a tak brání ve vychutnání si požitku z dobré kuchyně. Otázkou jen zůstává, jak moc by školní kuchyni kečup uškodil.

 

2.Samosa

Tento pečený nebo smažený předkrm s pikantní náplní a různými druhy masa je zakázán v Somálsku. Pečivo, které má trojúhelníkový tvar a je velmi typické pro jižní Asii, totiž somálské skupině Al-Shabaab připomínalo křesťanskou Svatou Trojici.

 

3.Haggis

Skotská pochutina, která se podává při slavnostních příležitostech a významných národních svátcích, není nic pro vegetariány. Příprava pokrmu, který se vaří v ovčím žaludku, je pro ty otrlejší i kvůli samotné přípravě. Základem jsou totiž ovčí vnitřnosti jako srdce nebo plíce. K tomu všemu se přidá špetka koření a ovesné vločky. Právě kvůli tomu, že jednou z hlavních ingrediencí jsou plíce, zákaz konzumace v Americe trvá už přes 40 let.

 

4.Kinder Surprise

Pokud byste chtěli sbírat sadu roztomilých hrošíků a těšit se, zda ve vašem čokoládovém vajíčku bude skládačka nebo hračka, nejezděte do Ameriky.  Tam je totiž prodej i dovoz populárních cukrovinek přísně zakázán od roku 1938. Důvodem je obava z toho, že se malé děti hračkou udusí. V roce 2011 bylo přesto celníky zabaveno 60 000 vajíček.


5.Foie Gras

Ztučnělá husí nebo kachní játra jsou francouzskou pochutinou. Vodním ptákům se potrava vsune přímo do žaludku několikrát za den a tímto překrmováním získají jejich játra desetkrát větší velikost. Aby mělo vykrmování ten správný účinek, jsou zvířata omezována v pohybu například tím, že je větší část jejich těla zakopána do země. V Kalifornii dali chovatelům osm let času, aby si našli jiný způsob krmení. Bohužel toto řešení nevedlo k žádnému výsledku. V několika státech USA jsou proto Foie Gras zakázané.

 

6.Absint

Mok, bez kterého si mnozí neumí představit páteční mejdany, byl kvůli svým údajným halucinogenním účinkům zakázán v mnoha zemích. „Zelená víla“, pod jejímž vlivem si Vincent van Gogh údajně uřízl ucho, byla za otravný jed považována v Belgii, Francii, Brazílii, Německu nebo Nizozemí. Kolem roku 2000 byly postupně zákazy v těchto státech zrušeny. Panáka pořádného sedmdesátiprocentního absintu, který při nadměrném užívání působí degenerativně na nervovou soustavu, si ale stále nedáte například na Novém Zélandu.

 

7.Strnad

Když chovatelé tohohle malého ptáčka vykrmí, utopí ho v armaňaku, což je vinný destilát podobný koňaku, a ugrilují ho. Strnad se pak servíruje a jí celý- včetně kostí. Jelikož se ve Francii snižuje počet strnadů, je jejich konzumace zakázána.

 

8.Čtverzubec fugu

Pokud chcete svěřit svůj život do rukou kuchařů, objednejte si tuto pochoutku východní Asie. Ryba fugu, která obsahuje jeden z nejprudších jedů – tetrodotoxin, je však v celé Evropské unii zakázána. Ve Vietnamu je dokonce nelegální tuto rybu lovit a prodávat. To, jestli od stolu ještě odejdete, nebo vás budou odvážet pohřební havrani, je totiž na člověku, jenž pokrm připravuje. Toxin se totiž vyskytuje hlavně v kůži a vnitřnostech, a proto musí kuchaři projít přísnými zkouškami, které probíhají na rybím trhu


9.Casu Marzu

Jestli si občas ke svačině nedáte trošku toho hmyzu, tak by vám asi specialitka ze Sardinie nebyla příliš pochuti. Ovčí sýr je totiž záměrně infikovaný bílými larvami s délkou osm milimetrů, se kterými se konzumuje. Pokud byste ho chtěli ochutnat s myšlenkou, že zavřete oči a larvy neuvidíte, čeká vás další nepříjemné překvapení. „Potvůrky totiž dokážou vyskakovat až do výšky 15 centimetrů. Může se dokonce stát, že se ve vašem trávicím systému larvy ocitnou ještě živé, a tak vás krom zvracení může čekat i běhání na záchod s krvavým průjmem. Právě z důvodu vážného ohrožení na zdraví bylo na nějaký čas Casu Marzu zakázáno v EU a stále je ilegální v Americe.

 

10.Zkvašení slanečci

Švédská specialita páchne tak, že se stala jedním z nástrojů severských dětí, jak přerušit vyučování. Air France, British Airways a mnoho jiný aerolinek však slanečky v plechovce zakázaly kvůli tomu, že jsou potencionální nebezpečnou zbraní, jelikož mohou vybouchnout.