Vůdce Jiří X. Doležal

Vůdce Jiří X. Doležal Zdroj: Jan Ignác Říha

Šmarjá, já dělal revoluci pod ochranou Sovětů!

Listopad 89 byl pro mne i pro řadu mých vrstevníků kritickým momentem našich životů. Poprvé jsme se dokázali ozvat proti Moci, které jsme se všichni a bez rozdílů báli. Pondělní odhalení Ústavu pro studium totalitních režimů mně totálně zkazilo náladu.

Na pondělí velikonoční roku 2013 v České televizi říkali, že naše milá sametová revoluce, Listopad 89, proběhla pod ochranou sovětské armády. V hlavních zprávách jsem se dozvěděl,  že v nové publikaci Vypovídat pravdu a nic nezamlčet  historika Pavla Žáčka (vydal Ústav pro studium totalitních režimů) vyšla najevo pro nás listopadové revolucionáře fakt trapná historka. Naše demonstrace a stávka nerozhodla vůbec o ničem. Kdyby na nás tehdy byly zaútočily Lidové milice, pilíř totalitní moci u nás, ozbrojené jednotky komunistické strany a obdoba nacistických SS, tak nás, demonstrující studenty, ochránila sovětská armáda.

 

Že mělo Gorbačovovo vedení zájem na demontáži své totalitní říše, to jsme věděli dávno před převratem. Že se české, totálně zdegenerované komunistické vedení bude držet moci jak hovno podolku, jsme věděli také. Nikoho z nás však tehdy nenapadlo, že ta naše studentská protikomunistická revoluce, kterou jsme zahájili my, se odehrála pod ochrannýmí křídly Rusů. Tedy těch, jejichž zásahu - ovšem proti nám - jsme se báli nejvíc.

 

Zjištění Pavla Žáčka dokazuje, že studentská veselice na Národní třídě a později na okupovaných školách byla nikoliv příčinou, ale pouhou záminkou pádu komunismu. Že ti skuteční držitelé moci - Rusové - čekali na příležitost, jak české senilní komunistické vedení odstavit od jejich stalinisticko - normalizačních koryt. A my, stateční stávkující studenti, jsme nebyli žádným hybatelem dějin, ale pouhým divadelním kašpárkem, co divákům sděluje, že právě začíná další dějství. A že skuteční herci právě nastupují.

 

Musím tohle poznání nejprve zpracovat. Už teď ale vím, že přestože nic nemění na realitě, tak si díky této nové informaci připadám jako debil, který od listopadu 1989 žil v iluzi vlastní důležitosti jakožto důležitého hybatele dějin. Žáčkovy historické objevy teď dokázaly, že v řádu logiky světa  bylo hybatelem dějin vedení velmoci, do jejíž zájmové sféry naše země patřila, a my velcí revolucionáři jsme z hlediska vývoje historie naší země změnili úplný hovno.