Zdroj: dotFOX s.r.o.

Čím dál více lidí nevychází s penězi. Co dělat, když chybí na zaplacení nájmu?

Lidí, kteří se potýkají s finančními potížemi, je v Česku čím dál více. Vysoké náklady na běžné výdaje jsou ale problémem nejen u nízkopříjmových domácností, nedostatek peněz začíná tížit i střední třídu. Řada lidí se pak upíná k jedinému řešení, a tím je půjčka.

Zvládnout po finanční stránce běžný chod domácnosti v současné době není vůbec lehké. A proč tomu tak je? Náklady na život rostou rychleji než naše příjmy. České domácnosti řeší finanční nouzi, zdražuje jídlo, energie, nájem i služby. Mít jednu práci často nestačí, a tak přivýdělky v podobě brigád se v inzertních nabídkách dlouho neohřejí. 

I přestože se najdou tací, kteří aktuálně řeší půjčky na bydlení, hledají, kde srovnat hypotéky dostupné na trhu, a jak získat tu nejlepší nabídku, jsou i ti, kteří nemají ani na nájem, popřípadě hypoteční splátku. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že problémy se zaplacením bydlení má skoro čtvrtina z nás, což představuje zhruba 2 500 000 lidí, přitom v roce 2022 to nebylo ani 18 % a v roce 2021 lehce přes 14 % domácností. Je patrné, že inflace se dotýká všech.

Kolik peněz je potřeba na běžný život?

Průměrná hrubá mzda v roce 2023 činila 43 341 Kč, letos by měla ještě o pár stovek stoupnout, a to na 43 967 Kč. Dvě třetiny lidí ale na tuto částku nedosáhnou a na konci jejich výplatní pásky se vyjímá zcela jiné číslo, a to podprůměrné.

Podle ekonomů přitom pro běžný život potřebuje jeden člověk více jak 30 000 Kč měsíčně na zaplacení základních potřeb v podobě nájmu či hypotéky, jídla, energií, dopravy, oblečení, telefonních služeb a léků. Není tak divu, že se velké oblibě těší online půjčka, a to nejen ta bankovní, ale i nebankovní. Sjednat si úvěr snadno a rychle na internetu může být pro lidi, kterým zeje účet prázdnotou, skvělým řešením. Do budoucna ale může přidělat ještě větší potíže.

Co dělat, když chybí peníze na zaplacení nájmu?

Banky i nebankovní společnosti se jednohlasně shodují na tom, že čím dál častěji se lidé uchylují k půjčkám, které jim pomáhají zaplatit všechny nezbytné výdaje na život. Bohužel pro téměř desetinu klientů je pak úvěr cestou do dluhové spirály. Půjčku nezvládají splácet a mnohdy si neuváženě sjednávají další kontokorenty, kreditní karty nebo nebankovní hotovostní úvěry. Přitom chybějící peníze na bydlení lze řešit i jinak než dluhy, a to příspěvkem na bydlení.

V případě, že do bankovní půjčky jdete, je pak nezbytné zohlednit všechna pro a proti, především si ujasnit, že budete mít na pravidelné splácení. Inflace v současné době sice zpomaluje a v následujících měsících bude ještě klesat, rozhodně to ale neznamená, že řada domácností z čista jasna vyřeší svou finanční situaci. Pokles úspor je sice rychlý, jejich opětovné naspoření ale může trvat i několik let.