Divadlo v antickém městě Hierapolis

Divadlo v antickém městě Hierapolis Zdroj: iStock

Travertinové terasy Pamukkale
Věž galata v Istanbulu
Kappadokie
Ruiny Celsovy knihovny, Efez
Paragliding v Ölüdenizu
10
Fotogalerie

Už vás nebaví nudná letní dovolená? 7 důvodů, proč si zamilujete Turecko

Chcete od dovolené všechno najednou – krásné moře, dobrou kuchyni i sportovní zážitky? Ne každá země vám ale tohle nabídne. Pokud jste ještě do Turecka nevyrazili, překvapí vás, co všechno tady můžete vidět a zažít.

1. Příroda, o které jste ani nesnili

Pro milovníky moře je Turecko splněným snem. Průzračná voda, azurově zbarvená hladina a pláže s jemným pískem, které vybízejí k odpočinku i veselým hrám. Najdete tu také impozantní hory, například bájný Ararat, na němž podle biblické legendy přistál Noe se svou archou. Bizarní skalní útvary v Kappadokii vám předvedou, co dokáže voda a vítr. 

Na jihozápadě Turecka objevíte jedinečné Pamukkale, svah pokrytý terasami ze sněhobílé horniny travertin, které tu vykouzlily stékající termální prameny. V Údolí motýlů na vás čeká fantastický svět s vodopády, bujnou vegetací a početnou motýlí populací. Tak hurá na palubu lodi, která vás k údolí zaveze!

Travertinové terasy PamukkaleTravertinové terasy Pamukkale | Shutterstock

2. Památky jako z pohádky

V hlavním městě Istanbulu spatříte velkolepý chrám Hagia Sofia z 6. století, ze kterého se vám zamotá hlava. Svou krásou vás oslní i zdejší mešita sultána Ahmeda se šesti minarety a výzdobou z modře malovaných dlaždic, díky níž se jí přezdívá Modrá mešita. 

Za starověkými památkami se vydejte do města Efez. Dochovaly se tu zbytky jednoho ze sedmi divů světa, chrámu bohyně Artemis, ruiny velkého amfiteátru nebo část starořímské Celsovy knihovny.

Ruiny Celsovy knihovny, EfezRuiny Celsovy knihovny, Efez | Shutterstock

Pozoruhodná je i posvátná hora Nemrut v jihovýchodní Anatolii s pohřební mohylou krále Antiocha I. a pozůstatky obřích soch a reliéfů z helénského období. Místo je zapsáno jako památka UNESCO, stejně jako města Safranbolu či Bursa s architekturou z osmanské éry.

Víte že…

na cestu do Turecka musí mít čeští občané svůj cestovní pas, a to včetně dětí a kojenců? Platnost dokladu by měla být alespoň 150 dní od začátku vaší dovolené.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

3. Zážitky ve sportovním stylu

Ve většině hotelů v Turecku je bohaté sportovní zázemí. Zažít však můžete i pořádnou porci adrenalinu. Co takhle paragliding z hory Babadağ v Ölüdenizu? Pravověrné vodomily nadchne rafting v kaňonu Koprulu.

Pro pěší turisty i cyklisty je výzvou pobřežní dálková trasa Lýkijská stezka, která překonává vzdálenost 520 km mezi městečkem Fethiye a Antalyí. Pokud dáváte přednost golfu, zamiřte na  jedno z nejlepších hřišť světa National Golf Course v Beleku.

Paragliding v ÖlüdenizuParagliding v Ölüdenizu | iStock

4. Fantastické nákupy na světovém tržišti

Bez návštěvy tradičního bazaru jako byste v Turecku nebyli. Ať už vaše srdce zatouží po špercích, oblečení, tradičních řemeslech, nebo koření, na tureckých tržištích to najdete.

Víte, že…

největší krytý trh na světě s více než 4 000 obchody je Grand Bazaar v Istanbulu? O tisícovku méně obchodů má Kapali Carsi v Ankaře.

Při nakupování si užijete adrenalin při smlouvání. Když dodržíte pár pravidel, nakoupíte za skvělé ceny.

5. Chuťový orgasmus

V turecké gastronomii se spojují vlivy arabské, středomořské i perské kuchyně. Kromě národního jídla kebabu doporučujeme İmam bayıldı – zeleninou plněný lilek. Ochutnejte také musaku – na česneku a cibuli osmahnuté maso zapečené s lilkem, rajčaty a brambory nebo smažené pečivo burek plněné sýrem, masem či zeleninou.

Pokud vás lákají přesladké orientální dobroty, dejte si baklavu z listového těsta nebo chalvu, rozemletá sezamová semínka s cukrem.

6. Moře dětské radosti

S dětmi se vydejte do obřího zábavního parku The Land of Legends Theme Park v Beleku nebo Ankamall Lunaparku v Ankaře. Milovníky zvířat vezměte do mořského světa Antalya Aquarium se 40 tematickými akvárii a tunelem se žraloky nebo do istanbulské zoo. Na všech místech budou děti štěstím bez sebe.

Dětský park hotelu Marvida Family EcoDětský park hotelu Marvida Family Eco | Coral Travel

Tip: Cestovní kancelář Coral Travel organizuje pro rodiny Coral Family Club s nabídkou ubytování v rodinných hotelech, jako je Seven Seas Hotel Life v Kemeru, Marvida Family Eco v Side, Seven Seas Palmeras Bay v Alanyi nebo Xanadu Resort v Beleku. Pobyty doprovází česky mluvící animátoři, kteří dětem připravují program plný her, zábavy a tvoření.

7. Skvělý poměr cena vs. kvalita

V Turecku jsou stovky hotelů od těch nejmenších až po rozsáhlé ubytovací komplexy, z nichž si vyberete i vy. Rodinný pokoj nebo luxusní apartmá, jen snídaně či naopak Ultra All Inclusive, je to jen na vás. 

Mezi nejoblíbenější patří lety prověřený hotelový komplex Marti Myra nebo moderní The X Belek, který kombinuje více konceptů jak pro dospělé, tak pro rodiny s dětmi. Pobyt v Turecku si můžete objednat na týden či dva, ale třeba i na prodloužený víkend s odletem ve čtvrtek a návratem v pondělí.

Chcete zažít nezapomenutelnou dovolenou? Vyberte si zájezd od CK Coral Travel na webových stránkách nebo na některé z poboček v Praze a Ostravě.