Video placeholde
Fanoušci Depeche Mode se společně fotí na pražském Karlově mostě
Fanoušci Depeche Mode se společně fotí na pražském Karlově mostě
Fanoušci Depeche Mode se společně fotí na pražském Karlově mostě
Fanoušci Depeche Mode se společně fotí na pražském Karlově mostě
9
Fotogalerie

Nevídaný triumf Depeche Mode v Praze: Stovky fanoušků obsadily Karlův most a společně se vyfotily

Britská kapela Depeche Mode, která se do České republiky vrátila v rámci svého turné s názvem Memento Mori po pouhém půl roce, odehrála minulý týden dvě nezapomenutelná vystoupení v pražské O2 aréně. Návštěvníci vyprodaných koncertů nebyli ale pouze z Čech, slyšet byla slovenština, polština, němčina, francouzština i angličtina.

Depeche Mode totiž patří k těm hudebním skupinám, které se pyšní jedněmi z nejvěrnějších fanoušků, a to celosvětově. Ti chodí zásadně v černém a sledují kapelu takřka na každém kroku. Zakládají různé fanouškovské skupiny, kluby a profily na sociálních sítích (třeba FB skupina Czech Depeche Mode fans má téměř 10 tisíc členů), pořádají i různé akce. Říkají si Devotees (z angličtiny oddaní); tento termín je ale dvojsmyslný – začal se totiž používat během turné, které kapela jela v roce 1993 a které podporovalo jejich osmé album Songs of Faith and Devotion (z angličtiny Písně víry a oddanosti). Bylo to prý jedno z prvních turné v historii, na kterém byly využity velkoplošné obrazovky k promítání působivých obrazů a videoklipů, které dokonale ladily s hudbou kapely.

Každopádně Devotees nemají v showbyznysu konkurence. Být Devotee neznamená jen náklonnost k hudbě Depeche Mode, ale i k temnému a specifickému způsobu myšlení, které kapela odráží ve svých textech. Jak se dočtete na webové stránce diaryofdevotee.com (z angličtiny deník oddaného) tak: „Pokud jste Devotee, pak víte, že Depeche Mode není jen další druh hudby, je to soundtrack vašeho života!“ To myslím mluví za vše.

Spoustu Devotees jste o uplynulém víkendu mohli potkat i v Praze – mnoho z nich se zúčastnilo čtvrtečního koncertu a zůstali až do soboty, kdy se konalo další vystoupení. Během té doby se různě potkávali a sdíleli své zážitky, warm up party se konala v pátek v klubu Futurum, after party v sobotu v Roxy. A protože se říká, že ti nejskalnější fanoušci jsou i z České republiky, proběhla v sobotu odpoledne věc nevídaná – společné focení Devotees na Karlově mostě. Tedy nedaleko od hotelu, kde byla kapela ubytovaná. Černě oděných „depešáků“ bylo určitě přes tisíc a z věže Karlova mostu je zachytil fotograf (a mimochodem věrný Devotee) Tomáš Martinek. Podle některých zpráv se fotky dostaly i ke členům Depeche Mode!