Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pexels - Anete Lusina

Čeho se letos nejvíce báli Slováci i Češi: Nejbizarnější konspirační teorie tohoto roku

Slovensko patří mezi nejzakonspirovanější země Evropské unie. Slováci dlouhodobě nevěří systému ani médiím a propadají se čím dál hlouběji do světa absurdních příběhů, kterým se mnohdy nejde nesmát. Příčin nedůvěry je více, od rurálnějších a konzervativnějších postojů slovenské společnosti až po nedávné zmatky Matovičovy vlády, které přivedly zemi do chaosu a ještě větší nedůvěry. V Česku je situace o něco lepší, ale slovenské trendy se nevyhýbají ani nám. Přinášíme vám přehled těch nejbizarnějších konspiračních teorií a hoaxů.

Podle průzkumu GLOBSEC z roku 2023 jsou Slováci společně s Bulhary nejnáchylnějšími národy k dezinformacím, věří jim více než polovina dotázaných. S tím jde ruku v ruce i jejich nedůvěra vůči institucím a státu jako takovému. Před volbami v září tohoto roku věřilo vládě pouhých 18 % a prezidentce Zuzaně Čaputové jen 37 % Slováků. Výraznější je i orientace na Východ, kdy 40 % dotázaných slovenských respondentů si přeje vítězství Ruska a 27 % vnímá Vladimira Putina jako pozitivního lídra. Za nejbizarnějšími konspiračními teoriemi stojí podle jejich příznivců západní elity především z Evropské unie nebo Spojených států. V minulosti byly populární třeba chemtrails nebo teorie o zotročení lidstva přes 5G síť.

Pokračování 2 / 4

Čipy ve štítcích oblečení módních řetězců

Decathlon

Nejnovějším hoaxem jsou sledovací čipy v oblečení, které mohou poskytovat údaje o nákupním chování nebo pohybu jejich vlastníků. Celé to začalo, když obchodní řetězec se sportovním oblečením a vybavením Decathlon spustil samoobslužné pokladny, které automaticky načtou všechny položky vašeho nákupu. Řetězec tak nevědomky započal novou obavu, kterou začalo na sociálních sítích sdílet velké množství slovenských, ale i českých uživatelů. A co stojí za záhadnými samoobslužnými pokladnami? Čipy s technologií RFID (Radio-Frequency Identification), které mohou být za určitých okolností přítomny na štítcích a používají se převážně v logistice a retailové sféře pro zjednodušení inventur, nikoli pro sledování zákazníků mimo prodejny.

Pokračování 3 / 4

Žabka na obalech potravin jako jedovatý symbol

Logo Rainforest Aliance Certified

Logo Rainforest Aliance Certified, kterým je symbol žáby, mělo původně potvrzovat, že potravina je vyrobená s ohledem na udržitelnost a ochranu přírody. Slovenští i čeští dezinformátoři si význam vyložili po svém a z žabky udělali upozornění před nebezpečnými jedy nebo nechtěnou ingrediencí v podobě rozemletého hmyzu. V této souvislosti se můžeme také často setkat se zkratkou GMO, která značí geneticky modifikované organismy, a to je také jeden z výkladů, co má žabka podle konspirátorů označovat. Žabka se stala předmětem mnoha řetězových e-mailů a zapadla do širšího rámce konspirační teorie o vlivném americkém podnikateli Billu Gatesovi, který ovládá svět, a to i skrz takto uměle modifikované potraviny, které označuje symbolem žabky.

Pokračování 4 / 4

Hmyzí diktatura z Evropské unie

Sušené larvy potemníka moučného dostaly zelenou od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Když na konci ledna přidala Evropská unie hmyz jako proteinový přídavek na seznam schválených evropských potravin, řetězovými e-maily se začala šířit dezinformace, že hmyz v potravinách je povinnost, a nikoliv možnost, jak to bylo původně zamýšleno. Bruselský diktát tak znova ožil na diskusních fórech mnoha dezinformačních webů i v soukromých skupinách na Telegramu. Česká startupová společnost Sens Food věnující se výrobě produktů s hmyzími surovinami tak přišla o důležitého obchodního odběratele, který svůj krok odůvodnil právě vlnou dezinformací, která poškozuje jeho obchodní zájmy.