Zdroj: shutterstock

Insolvence Alpha Solar systems s.r.o.

V důsledku zanedbání svých povinností plnit závazky řádně a včas bylo se společností Alpha Solar systems s.r.o. zahájeno dne 8. 11. 2023 insolvenční řízení, a to na základě věřitelského insolvenčního návrhu podaného společností Dratel. Alpha Solar systems s.r.o. se v rámci své podnikatelské činnosti zabývala především oblastí fotovoltaiky a instalací tepelných čerpadel. 

Pozadí za vznikem dluhů

Finanční kolaps společnosti se stal veřejně známým po uveřejnění insolvenčního návrhu v insolvenčním rejstříku. Na svědomí ho má společnost DRATEL, s.r.o., která byla jedním z dodavatelů materiálu společnosti, dokonce i sama občas prováděla samotnou instalaci panelů. K poklesu zakázek došlo nejspíše v důsledku snížení cen za elektřinu na počátku letošního roku a zejména úpadku společnosti Energetický Holding Malina, po němž zákazníci ztratili jak zájem, tak i důvěru ve společnosti nabízející solární panely. Obava se ukázala být oprávněnou.

Zákazníci chudší o statisíce korun

Zákazníci, kteří si objednali nabízené služby jsou nyní v bezvýchodné situaci, jelikož Alpha Solar systems s.r.o. nejenomže neodpovídá na snahy o komunikaci ze strany zákazníků, nýbrž ani nevrací peníze sloužící jako zálohové platby, i přestože k instalaci fotovoltaických elektráren nikdy nedošlo. A co hůře, nejspíše (pokud by se úpadek dlužníka řešil konkursem), ani nikdy nedojde. Zálohové platby se pohybují ve výši stovek tisíc korun, jejich součet však může dosahovat miliónů. 

Úpadek společnosti Alpha Solar systems s.r.o. sice ještě nebyl zjištěn, avšak jeví se více než pravděpodobné, že soudem bude prohlášen. V tomto okamžiku už lidé nebudou mít příležitost vymáhat své pohledávky klasickou soudní cestou cestou jako doposud, avšak zůstanou odkázáni na přihlášky pohledávek, kdy k jejich peněžitému uspokojení bude docházet v rámci insolvenčního řízení s Alpha Solar systems. Pokud se zákazníci coby věřitelé navíc v případě prohlášení úpadku nepřihlásí v zákonné dvouměsíční lhůtě k přihlášení pohledávek, nebude se jejich pohledávka vůbec uspokojovat a zákazníci ztratí právo na jakékoliv uspokojení.

Zákazníci však nejsou jediní, kterých se finanční nestabilita společnosti dotkla. Bez peněz jsou i desítky společností, které Alpha Solar systems s.r.o. využívala jako dodavatele. Jejich faktury na úhradu dodaného zboží či dalších služeb zůstávají neuhrazené. Dluh společnosti tak již nyní dosahuje desítek milionů korun, jak je patrno z insolvenčního rejstříku.

Otázka potenciálního nekalého úmyslu společnosti

Co se týče vlastnické struktury společnosti, jejím jednatelem byl donedávna Petr Nečas, jehož jméno v souvislosti s kauzou skloňovala všechna informační média. V obchodním rejstříku se však nově objevilo jméno Pavla Klanicy, jemuž funkce jednatele vznikla 13. 9. 2023. Tímto krokem může být zamýšleno odpojení kauzy okolo Petra Nečase od společnosti. Ten byl spolu se svým synem Adamem Nečasem jednatelem společnosti Národní dotační centrum s.r.o., před níž, jakož i před Alpha Solar systems s.r.o. varoval Státní fond životního prostředí ČR na svých webových stránkách dne 8. 9. 2023. Varování se týkalo nekalých praktik, kterých se společnosti dopouštěly tím, že se vydávaly za subjekty, oprávněné Státním fondem životního prostředí ČR poskytovat poradenství žadatelům o dotace na fotovoltaiku v rámci programu pro nízkopříjmové domácnosti Nová zelená úsporám Light.

Zastoupení věřitelů společnosti Alpha Solar systems s.r.o.

JUDr. Ing. Pavel Fabian je advokátem kanceláře FABIAN & PARTNERS se specializací na insolvence, soudní spory a vymáhání pohledávek. Od r. 2008 se advokátní kancelář zaměřuje na komplexní poradenství v právních a finančních otázkách souvisejících s insolvencí

FABIAN a PARTNERS, advokátní kancelář s.r.o.

Klienty běžně zastupujeme v kauzách obdobného rozsahu, které rezonují médii, kdy v současnosti zastupujeme významnou skupinu věřitelů v rámci insolvenčního řízení banky Sberbank CZ, nebo v rámci insolvenčního řízení Energetického holdingu Malina. V tuzemské soutěži Právnická firma roku, pořádané společností EPRAVO.CZ, pod záštitou Ministerstva spravedlnosti ČR a České advokátní komory, se naše advokátní kancelář umístila v roce 2023 jako doporučovaná kancelář v kategorii regionální právnická firma roku a již podruhé jako doporučovaná kancelář v kategorii restrukturalizace a insolvence. Napište nám a udělejte tak první krok k úspěšnému vymožení pohledávky. Kontakty naleznete na našem webu Pohledavkyonline.cz.