Video placeholde
Slavnostní představení ležáků, které Budějovický Budvar připravil ve spolupráci se zahraničními pivovary
Dominic Metcalfe (uprostřed) na akci k představení ležáků uvařených ve spolupráci s Budvarem
Slavnostní představení ležáků, které Budějovický Budvar připravil ve spolupráci se zahraničními pivovary
Slavnostní představení ležáků, které Budějovický Budvar připravil ve spolupráci se zahraničními pivovary
Slavnostní představení ležáků, které Budějovický Budvar připravil ve spolupráci se zahraničními pivovary
14
Fotogalerie

České pivo? Kvalita, dědictví a vášeň, shodují se zahraniční odborníci, kteří spolupracují se sládky z Budvaru

Čechy jsou obecně považovány za pivní velmoc. Tradiční značkou vyráběnou v naší kotlince je Budějovický Budvar. Jeho sládci se nedávno pustili do spolupráce se zahraničními kolegy. Cíl? Šířit slávu českého ležáku, který více než 200 let patří mezi nejrespektovanější piva na světě.

Pivo z národního pivovaru v Českých Budějovicích se vyváží do 70 států na všech obydlených kontinentech. Poslední dobou jeho sládci nezahálí a nedávno se vrhli i do spolupráce se zahraničními kolegy z malých pivovarů ze západní Evropy. Budvar sice už několik let spolupracuje s českými minipivovary, ale tohle bylo vůbec poprvé, kdy se jelo vařit pivo do ciziny.

„Jako národní pivovar chceme šířit slávu a radost z poctivého českého piva po celém světě. Proto jsme letos spustili platformu „Partnership Brewing“, v rámci které jsme uvařili ležáky českého typu ve spolupráci s uznávanými pivovary z Velké Británie, Německa a Dánska,“ říká Radim Zvánovec z Budvaru.

Každé z těchto piv kombinuje lokální suroviny z dané země, pivovarské zkušenosti odborníků z Budějovic, znalosti vaření piva a um zahraničních sládků. A protože je řeč o skutečném českém ležáku, i u vyráběných piv byly zachovány tradiční postupy, jako je rmutování a dlouhá doba zrání.

Czech Mates je název piva, které vzniklo ze spolupráce s britským pivovarem Thornbridge nedaleko Manchesteru. Jde o aromatický, řízný a chuťově vyvážený ležák českého typu s obsahem alkoholu 4,8 % – byl sice uvařen podle tradičních českých metod vaření piva, ale s britským sladem Maris Otter doplněným britským chmelem East Goldings. Kvasinky byly dodány z Budvaru a voda pocházela z oblasti Peak District, kde pivovar Thornbridge sídlí. Ta je měkká, tedy pro vaření ležáku ideální. Krátce po uvedení piva Czech Mates na trh se z piva stal hit a první várky se velmi rychle vyprodaly. Nyní ho najdete ve vybraných britských podnicích, pivních barech a hospodách, ale také v hlavních obchodních řetězcích.

Při druhé spolupráci spojil Budvar síly s berlínským pivovarem Brlo. Výsledkem je pivo s názvem OK, CZECH! To kombinuje to nejlepší z obou světů – tradiční česká pivní kultura se tak setkává s moderní berlínskou různorodostí.  Sládci společně vyvinuli recepturu, která obsahuje kombinaci německých sladů Röhn Malz, Ireks Münchner, Spitz, Sauermalz a chmely Perle z Německa a Žatecký poloraný červeňák z Čech.  „Tato spolupráce byla dlouhou dobu na našem check listu, nebo spíše Czech Listu. Jsme nadšeni, že jsme našli nezávislý pivovar, jako je Budějovický Budvar, který sdílí naše vysoké standardy kvality, pivo vaří s vášní a je otevřen novým nápadům, a to i navzdory dlouhé tradici,“ říká Katharina Kurz, zakladatelka BRLO, a prozrazuje i anglickou slovní hříčku, která inspirovala název tohoto piva.

Třetí, ale rozhodně ne poslední spolupráci připravil Budvar s dánským pivovarem Mikkeller. Ležák českého typu #Yearofthelager vznikl ze společné vize a předsevzetí obou pivovarů vařit ta nejkvalitnější piva za použití nejlepších ingrediencí. Název piva vznikl z dlouholetého vtipu, který Mikkel Bjergsø, zakladatel Mikkellera, sdílí se svým pivovarským týmem. Od roku 2018 každý Silvestr totiž prorokují, že příští rok bude tím, kdy si svět začne vážit poctivě uvařeného a vyzrálého ležáku. A jak říká Mikkel: „Tato spolupráce s Budvarem znamená, že rok ležáku je konečně tady.“ Tohle pivo má charakteristicky čistý a vyvážený český profil, obsah alkoholu 4,6 % a je k dostání na vybraných trzích, zejména v Dánsku, Švédsku, Velké Británii, Německu, ale třeba i v Japonsku.