Zdroj: Tullamore D.E.W.

Tullamore: Poznejte místo, kde se zrodila oblíbená whiskey

Fascinující, ale drsná krajina plná nekonečných zelených pastvin, hustých lesů a kopců, pasoucích se stád ovcí a deštivého počasí. Takový obrázek má s Irskem spojený snad každý z nás. Cestovatelé, kteří zemi svatého Patrika navštívili, si zase pochvalují pohostinnou a přátelskou povahu místních obyvatel. Do výčtu irských „nej“ však patří i irská whiskey, která se destiluje ve městečku Tullamore. Vydejte se s námi po jejích stopách.

Přesné datum, kdy světlo světa spatřil nápoj gentlemanů, neznáme. Historici se ale shodují, že první whiskey mají na svědomí mniši, kteří ji začali destilovat už ve 12. století. Ti destilovaný alkohol užívali jako lék, a říkali mu proto „voda života“. Od té doby už ale uplynulo hodně vody a dnes je za jednu z kolébek irské whiskey, tak ji známe dnes, považován Tullamore. Patnáctitisícové městečko, které se nachází v samotném srdci Irska – v hrabství Offaly, spíše připomíná venkov. A to nejen zdejší zelenou přírodou, ale i tím, jak tu mají lidé k sobě blízko.

Tullamore D.E.W.

Město dalo své jméno také whiskey Tullamore D.E.W., která se zde vyrábí už od roku 1829. Zakladatelem a prvním majitelem byl známý lihovarník Michael Molloy. Nejvíce však „tullamorku“ i rozvoj celé palírny ovlivnil Daniel Edmund Williams (odtud zkratka D.E.W.), který přišel do palírny v roce 1862 jako čtrnáctiletý chlapec. Z pomocníka ve stájích se vypracoval až na ředitele palírny. 

„V Tullamore vyrábíme whiskey už téměř dvě století. V roce 2014 jsme zde postavili novou destilérku. Do projektu jsme investovali 113 milionů EUR. V tak malém městečku, jako je Tullamore, jsme tak vytvořili nová pracovní místa, přinesli investice, a navíc podporujeme turistický ruch. V naší palírně totiž pořádáme exkurze pro návštěvníky z celého světa,“ říká Kevin Pigott, globální ambasador značky Tullamore.

Kevin Pigott, globální ambasador značky TullamoreKevin Pigott, globální ambasador značky Tullamore|Tullamore D.E.W.

O palírně a chuti whiskey

Nová palírna se nachází kousek za městem a její pracovní tým se skládá z odborníků na whiskey a  zaměstnanců, kteří žijí buď přímo v Tullamore, nebo jeho blízkém okolí. Společně zde vyrábí lahodný mok Tullamore D.E.W., který je originální směs tří  destilátů whiskey: sladová dodává chuť po ovoci, kotlíková kořenitou chuť a obilná whiskey chuť nasládlou. Tato směs dozrává ve třech různých sudech – jednak v tradičních, kde již zrála irská whiskey, dále v sudech po bourbonu a do třetice v sudech po sherry.

„Lidé si někdy myslí, že whiskey  je velmi silná, ale Tullamore je jedinečně jemná a sametová. Tato kombinace jí propůjčuje výjimečnou pitelnost a přívětivost na patře. Důkazem je náš vlajkový produkt Tullamore D.E.W. Original,“  dodává Kevin Pigott.

Mezi nejnovější patří Tullamore D.E.W. Honey – whiskey, do které se přidává med od českých včel.  

Vlkodav do popředí

Zpět ale k Irsku jako takovému. Výrobce oblíbené whiskey má na své láhvi vyobrazeného vlkodava. Toto největší psí plemeno na světě totiž pochází z Irska a chránilo své lidské pány před vlky, odtud jeho jméno. Vlkodava vlastnil i zmíněný Daniel Edmund Williams, který si ho zamiloval pro jeho věrnost a přátelskou povahu. Není divu, že tuto lásku zdědil i jeho vnuk Desmond Williams. Ten se rozhodl vyhnout se tradičním symbolům ve stylu erbu a k identifikaci své výrobní značky použil právě kresbu vlkodava.

Video placeholde
Reportáž o městěčku Tullamore • Tullamore D.E.W.

Romantická kulisa

S městečkem Tullamore a jeho místní whiskey se pojí také řada žádostí o ruku. Nejčastěji se sem sjíždějí právě snoubenci, kteří si tento lahodný mok oblíbili. „Pamatuji si ale také na pár, kdy k zásnubám nakonec nedošlo. S  potenciálním ženichem jsem byl domluvený, že na smluvený signál k němu a jeho vyvolené přijdu s nalitými panáky whiskey, aby si mohli přiťuknout. Mával jsem na něj, co tedy, ale ukázal mi, že nic. Nevím, co se tehdy stalo, a ani to, zda pár spolu zůstal, nebo se rozešel,“ dodává na závěr Kevin Pigott, globální ambasador značky Tullamore.