Zdroj: Seyfor, a. s.

Jak vytvořit reprezentativní fakturu

Faktura musí obsahovat hlavně všechny povinné údaje. Pro řadu podnikatelů je ale důležité, aby faktura také dobře vypadala. Dotváří totiž dojem profesionality.

Zatímco daňové přiznání vyplňujete do předepsaného formuláře, u faktur nic takového není. Žádný předpis nestanoví, jak má faktura vizuálně vypadat.

Toho využívají třeba někteří grafici nebo umělci. Jejich faktury jsou malým uměleckým dílem. Někdy to však může být na škodu – třeba tehdy, když zákazník v záplavě různých prvků nemůže na faktuře rychle najít platební údaje.

Nebo když jsou na faktuře velké barevné plochy. Na pohled taková faktura sice vypadá atraktivně, ale praktická moc není. Barevný pruh nevadí, ale pokud je barevně půl stránky, v případě tisku se na ni zbytečně spotřebuje hodně barvy.

Jestliže už na faktuře používáte barevné prvky, slaďte je se svojí vizuální identitou a šetřete jimi.

Logo a podpis na faktuře

Pokud máte svoje logo, určitě ho na fakturu přidejte. Bude působit profesionálněji a klient na první dobrou pozná, od koho doklad je.

Některé programy na tvorbu faktur vám umožní také vložit naskenovaný podpis. Ten je ale volitelný a na fakturách nemusí být. Pokud se tedy obáváte zveřejnění svého podpisového vzoru, na fakturu si podpis nedávejte.

QR kód usnadní platbu

Pokud to váš fakturační program umí, nechejte si na každou fakturu vložit QR kód. Zákazník ho naskenuje, údaje se mu načtou do mobilního bankovnictví a on jen potvrdí platbu. Je to mnohem pohodlnější a hlavně rychlejší než vyplňování údajů pro bankovní převod ručně.

QR kód je podobně jako logo a podpis nepovinnou součástí faktury, ale vylepší dojem – zákazník vidí, že jdete s dobou.

Atraktivní faktury zdarma

Jak vytvořit fakturu, která bude legislativně správná a zároveň i reprezentativní? Vyzkoušejte oblíbený fakturační program iDoklad. Prvních 60 dnů máte všechny funkce zdarma. Poté se rozhodnete, jestli využijete některý z placených tarifů, nebo zůstanete u základního účtu zdarma.

V iDokladu na svoje faktury vložíte logo, podpis i QR kód. Také máte na výběr z různých vizuálních stylů a barev.

Ale tím nejdůležitějším faktorem je legislativní správnost – program za vás hlídá číslování dokladů, uvádění, že jste neplátci DPH a další důležité náležitosti.

TIP: Zjistěte, co musí obsahovat faktura.