Video placeholde

Postaví LEGO® rychleji glosátor, specialista na auta, nebo redaktorka? Jak dopadl souboj redakcí?

Ve vydavatelství CNC, kam patří i Reflex, jsme si vyzkoušeli netradiční souboj redakcí. Ve výzvě postavit stavebnici LEGO® na čas za použití co největší míry kreativity jsme vyzvali redakce Ábíčka, Světa motorů a Blesku pro ženy. Jak jsme dopadli, kdo byl nejrychlejší a nejkreativnější? To se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Štěstí u redakce Reflexu stálo už při losování stavebnic. Zatímco specialisté na dětské vystřihovánky z Ábíčka si vytáhli formuli, zástupci Světa motorů dostali králíka. Největší ohrožení jsme tak na začátku čekali od redakce Blesku pro ženy, na které vyšel papoušek, a na nás z Reflexu zbyli psi, což byla výhra. Jak specialista na videa Petr Vagner, tak šéf webu reflex.cz a politický glosátor Martin Bartkovský mají doma psy. Postavit jezevčíka a border kolii tak nebyl vůbec žádný problém. Jak souboj redakcí dopadl? To zjistíte ve videu v úvodu článku.

A proč se celá tato výzva vůbec konala? Společnost LEGO ve svém novém průzkumu zjistila, že zapojení i pár minut hry do denního programu významně přispívá k psychické pohodě. Studie dále zjistila, že děti tráví hraním v průměru pouhá 2 % svého týdne (což odpovídá 7 hodinám), přičemž každé třetí (21 %) stráví hraním méně než tři hodiny týdně. Pro srovnání – studie zjistila, že průměrný dospělý člověk stráví 26 hodin týdně „scrolováním“ na svém chytrém telefonu, což je v průměru více než 3,5 hodiny denně. Tento současný nedostatek her je pro odborníky znepokojující, neboť hra má zásadní roli při utváření kognitivních schopností dítěte, pro jeho celkovou pohodu a především zábavu.

Studie také zdůraznila, že 45 % českých rodičů dává přednost aktivitám zaměřeným na výsledek dítěte před volnou hrou, protože věří, že je to v budoucnu povede k většímu úspěchu. Mezi aktivity, které dospělí nejčastěji upřednostňují před hrou, patří sportovní kroužky, výuka jazyků a doučování.

Hra prospívá nejen dětem. Podle 95 % rodičů dělá hra šťastnější celou rodinu, buduje silnější rodinné vazby a zlepšuje pohodu. Skupina LEGO ví, že rodinné rozvrhy jsou přeplněné každodenními povinnostmi, jako je dlouhá pracovní doba (31 %) a domácí práce (28 %), což jsou podle rodičů největší překážky v rodinné hře. Aby rodičům pomohla změnit priority hraní, bude společnost LEGO v rámci Světového dne hraní 12. října 2023 rodičům poskytovat inspiraci, jak vnést chvíle hravosti i do těch nejrušnějších rozvrhů. Více najdete ZDE.