Zdroj: Bratislavská organizácia cestovného ruchu

Danubiana
Galerie Nedbalka
Železná studnička
Wine safari
9
Fotogalerie

Několik tipů, jak si užít podzim v Bratislavě a okolí

Objevte kouzlo města na Dunaji, ochutnejte jeho různorodost a zažijte skvělou atmosféru. Dopřejte si 72 hodinový výlet plný zážitků v městě, kde je všechno na skok.

Akce pro celou rodinu 

V Bratislavě to žije v každém ročním období. Brzy na podzim se v okolí Bratislavy konají vinné festiva­ly a tradiční vinobraní, Jazzo­vé dny a Bratislavské hudební slavnosti. Také se můžete těšit na festival Bílá noc, Barokní bitvu o Bratislavu, či husí hody v restauracích v Bratislavě i proslulých obcích v okolí.

Obdivujte netradiční umění

Období po letních prázdninách a dovolených rozkvétá novými výstavami v mnoha muzeích a galeriích, které najdete po celém městě. Díly samými o sobě jsou i budovy muzea moderního umění Danubiana a galerie Nedbalka. Zařazují se mezi nejzajímavější výstavní prostory v Evropě. Najdete v nich současné umění od slovenských i zahraničních umělců. Zatímco Danubiana byla inspirována římskou galerií, Nedbalku přirovnávají ke Guggenheimovu muzeu v New Yorku. Tradici i současné umění najdete v Galerii města Bratislavy, která zve i na svá útulná nádvoří.

DanubianaDanubiana | Bratislava Tourist Board

Galerie NedbalkaGalerie Nedbalka | Bratislava Tourist Board

Pijte skvělé víno

Národní salón vín, poklad všech milovníků vína, se nachází v historické části Apponnyiho paláce – v Muzeu vinohradnictví a vinařství v Bratislavě. Vyzkoušejte workshopy a ochutnávky vín s profesionálním someliérem doplněné o drobné delikatesy. Nejoblíbenější program je jednoznačně 72 vín za 100 minut – návštěvníci ochutnávají 72 vín, přičemž jejich jediným limitem je čas. Součástí je i možnost prohlídky Muzea vinohradnictví a vinařství.

Neméně zajímavou vinařskou atrakcí je Wine safari, kde vás za tři hodiny čeká dobrodružná jízda vinicemi a ochutnávka lokálního vína.

Wine safariWine safari | Bratislava Tourist Board

Pro tip: Husí hody

K podzimu v bratislavském regionu neodmyslitelně patří večer strávený s přáteli a rodinou na vydatných husích hodech ve Slovenském Grobu, který je vzdálen jen 30 minut z centra Bratislavy. Husí pečínky vám připraví šéfkuchaři, kteří se svému řemeslu věnují dlouhá léta a dědí je z pokolení na pokolení. Pečenou husu tradičně podávají s lahodnými játry a slavnými grobskými bramborovými plackami. Na tento kulinářský zážitek jen tak rychle nezapomenete.

Bratislava Tourist Board

Vyfoťte si přírodu malovanou podzimem

Příjemné prostředí Malých Karpat, nacházejících se jen 10 minut autem z centra, v kombinaci s podzimním počasím je jako stvořené pro různé typy výletů. Ať už se rozhodnete vyjít na Pajštún, přejet na kole hřeben Malých Karpat až do Pezinku, nebo si užít podvečer na lanovce na Železné studničce, okolí Bratislavy vám zaručeně nabídne to pravé podzimní vyžití v přírodě.

Železná studničkaŽelezná studnička | Bratislava Tourist Board

Navštivte koncert nebo divadlo

Podzim tradičně přináší novou hudební a kulturní sezonu, která znamená množství skvělých akcí a příjemně strávených večerů. Slovenská filharmonie tento rok otevře už svou 74. koncertní sezonu, během níž přinese koncerty od velikánů hudebního nebe v podání těch nejtalentovanějších hudebníků.

Slovenské národní divadlo už tradičně přinese kvalitní zážitek a díla od významných autorů, které vám v činohře, baletu a opeře přinesou ti nejlepší umělci ze Slovenska i z celého světa.

K podzimu se také hodí jazzová hudba a tu přinesou i letos Bratislavské jazzové dni, schovat se můžete taky do jedné z venues mezinárodního tanečního festivalu Bratislava v pohybe.

Bratislavské jazzové dniBratislavské jazzové dni | Bratislavské jazzové dni

Turistická karta plná výhod 

Bratislava je různorodá, barev­ná, s unikátní atmosférou města na Dunaji a to je to, co ji dělá jedinečnou. Spolu s oficiální turistickou kartou Bratislava CARD City & Region, která vám v krátkém čase a za výhodnou cenu umožňuje poznat a zažít to nejlepší, co město Bratislava a region nabízejí, si ji můžete vy­chutnat naplno. Kromě cestová­ní po celém městě a regionu s ní můžete zcela zdarma navštívit až 23 muzeí a galerií nebo využít slevy na další atrakce. Méně tak zaplatíte například v restaura­cích, za plavby po Dunaji, ale i za prohlídky či výlety do okolí Bratislavy. Využijte novou digitální kartu a budete mít všechny výhody v jedné aplikaci. Dítě do 18 let cestuje s vámi zadarmo!

Naplánujte si třídenní podzimní výlet do hlavního města na 72hodinovemesto.sk.

Bratislavská organizácia cestovného ruchu