Zdroj: Shutterstock.com

Nákup na splátky – vše, co je třeba vědět

Nakupování na splátky je oblíbenou metodou, jak si pořídit vysněný výrobek nebo zboží, aniž by bylo nutné platit celou částku najednou. Jak funguje nakupování na splátky a co je třeba splnit?

Nákup na splátky umožňuje lidem pořídit si nové zboží a rozložit si kupní cenu na několik měsíců nebo let, což je výhodné zejména pro dražší předměty, jako je elektronika, nábytek nebo automobily.

Avšak nakupování na splátky přináší také některá rizika, na která je třeba myslet, aby člověk nespadl do finančních problémů. Co všechno nákup na splátky obnáší?

Jak funguje nákup na splátky?

Nákup na splátky je způsob financování, který lidem umožňuje pořídit si zboží nebo služby a rozložit si kupní cenu na několik měsíčních plateb. Není nutné platit celou kupní cenu hned. Nákup na splátky není nic jiného než úvěrová smlouva.

Nákup na splátky tedy nenabízí prodávající, nýbrž úvěrová společnost. Tou je v Česku např. Home Credit, Cofidis nebo Essox. Jak nakupování na splátky probíhá?

Zájemce si nejprve vybere dané zboží nebo službu, kterou si přeje koupit. Následně se obrátí na finanční instituci, která nabízí možnost nákupu na splátky, a podá žádost o úvěr na financování zboží.

Finanční instituce zhodnotí schopnost splácet úvěr a podle toho buď úvěr schválí, či naopak. Po schválení úvěru se podepisuje smlouva o nákupu na splátky, která stanoví všechny podmínky úvěru, včetně výše měsíčních splátek, délky splácení, úrokové sazby a dalších nákladů.

Zpravidla se požaduje akontace ve výši 10 %. To znamená, že zákazník zaplatí při nákupu ze svého desetinu ceny a pak doplatí zbytek v pravidelných splátkách.

Po podpisu smlouvy klient obdrží dané zboží nebo službu a začne splácet úvěr v souladu s dohodnutými podmínkami. Splátky obvykle mívají formu měsíční platby.

Nákup na splátky – co je třeba splnit?

Podmínky nakupování na splátky mohou být různé v závislosti na konkrétních finančních institucích, které nabízejí tuto možnost. Nicméně existují některé běžné podmínky, které se vyskytují u všech.

Aby člověk mohl nakupovat na splátky, musí obecně splnit následující:

  • věk min. 18 let,
  • trvalý pobyt v ČR,
  • platný doklad totožnosti,
  • pravidelné měsíční příjmy.

Některé finanční instituce mají i další podmínky jako druhý doklad totožnosti, akontaci v určité výši, potvrzení příjmu od zaměstnavatele nebo požadavek, aby žadatel nebyl ve zkušební ani výpovědní lhůtě.

Co lze koupit na splátky?

Na splátky je možné koupit širokou škálu zboží a služeb. Tato možnost financování se používá pro různé typy výrobků a nákupů od domácích spotřebičů přes nábytek, oblečení nebo dovolenou až po automobily a stavební materiály.

Nejčastěji lidé nákupy na splátky využívají pro elektroniku, jako jsou televize, notebooky, fotoaparáty nebo dražší mobilní telefony, jako je například iPhone.

Ne vždy se nákup na splátky vyplatí. Zákazník za zboží často zaplatí více, než by byla cena za přímý nákup ihned.Ne vždy se nákup na splátky vyplatí. Zákazník za zboží často zaplatí více, než by byla cena za přímý nákup ihned. | Shutterstock.com

Na co si dát pozor

Před tím, než se člověk rozhodne pro nákup na splátky, měl by především zvážit, zda daný výrobek skutečně potřebuje. Obecně platí, že zboží, které se kupuje na splátky, by mělo sloužit déle, než ho bude člověk splácet.

Rovněž pečlivé zvážení finančních možností a schopnosti splácet zboží včas pomůže předejít mnoha nepříjemným situacím. iPhone na splátky bez registru sice udělá radost, nicméně může být cestou do dluhové pasti.

Je důležité nakupovat uvážlivě a nedělat impulzivní rozhodnutí. Zkrátka půjčovat si zodpovědně.

Před podpisem smlouvy je také nutné důkladně si přečíst a pochopit všechny její podmínky. Zkontrolovat si úrokovou sazbu, výši RPSN, výši měsíčních splátek, délku splácení a možnost předčasného splacení.

Nákupy na splátky jsou doprovázeny úroky a poplatky, které mohou značně zvýšit celkovou cenu zboží nebo služby. Někteří obchodníci klienty sice lákají na splátky bez navýšení, ovšem zapomínají zmínit další poplatky.

Je to podobné jako s bezúročnými půjčkami. Aby kupující nezaplatili skutečně ani korunu navíc, musí se RPSN rovnat nule.

Pokud někdo láká na nákup na splátky bez doložení příjmů, nevěstí to nic dobrého. Úvěrové společnosti totiž podle zákona musí ověřovat klientovu schopnost splácet. Nákup na splátky bez nahlížení do registru dlužníků nebo doložení příjmů je stejně jako dlouhodobá půjčka pro dlužníky nestandardní.

Navíc za výhodu rychlého vyřízení klient platí vysokým navýšením či sankcemi, které mohou skončit neschopností závazek splatit. V takovém případě je lepší hledat vzor smlouvy o půjčce mezi kamarády, než se uvázat za nevýhodných podmínek.

Je dobré si uvědomit, že nákup na splátky je ve své podstatě spotřebitelský úvěr jako každý jiný. A ke každému úvěru je třeba přistupovat zodpovědně. Mnohdy se více vyplatí několik měsíců šetřit než nakupovat na splátky.