Mona Lisa desetkrát jinak. Jak by nejslavnější obraz dějin namaloval Picasso, Mucha nebo Hieronymus Bosch?

Mona Lisa desetkrát jinak. Jak by nejslavnější obraz dějin namaloval Picasso, Mucha nebo Hieronymus Bosch? Zdroj: midjourney/reflex.cz

Mona Lisa desetkrát jinak. Jak by nejslavnější obraz dějin namaloval Picasso, Mucha nebo Banksy ?

Je to asi nejslavnější obraz na světě. Mistrovské dílo geniálního všeuměla Leonarda da Vinci dodnes fascinuje tajnosnubným výrazem neznámé florentské dívky. Mona Lisa je spojena s řadou dobrodružných pověr, záhad a konspiračních teorií a každý rok přiláká do galerie Louvre, kde je vystavena, miliony turistů. Za těch pět set let, co je tento obraz na světě se změnilo mnohé, i ve výtvarném umění. Ona zůstává stále stejná. Za pomoci umělé inteligence jsme se pokusili vytvořit alternativní podoby tohoto obrazu, pokud by jej namalovali jiní slavní malíři. Jak by Monu Lisu namaloval Pablo Picasso, Salvador Dalí nebo Alfons Mucha? Zjistíte v naší galerii. 

Pokračování 2 / 11

Banksy

BanksyBanksy | midjourney/reflex.cz

Patří mezi nejslavnější současné umělce a jeho identita je stejně tajemná jako identita Mony Lisy. Banksy proslul street artem a graffity, které má často silný politický přesah a dokáže jemnou pointou upozornit na neblahé společenské jevy. Jeho díla nejsou v galeriích, ale v zapadlých uličkách a na zdech opuštěných domů. Takto by se na pouliční výstavě vyjímala Mona Lisa.

Pokračování 3 / 11

Jackson Pollock

Jackson PollockJackson Pollock | midjourney/reflex.cz

Surrealismus, nevědomí, čirá abstrakce. To jsou vlivy, které prý zásadně ovlivnily Pollockova díla. No nejsme kunsthistorici, ale podoba obrazů tuto tezi očividně potvrzuje. Figurální portrét tedy rozhodně nečekejte.

Pokračování 4 / 11

Keith Haring

Keith HaringKeith Haring | midjourney/reflex.cz

Patřil mezi nejvýraznější umělce osmdesátých let newyorské scény a svým svébytným stylem si vydobyl proslulost. Jeho díla jsou sice značně schematizovaná a vychází i z tribálního umění, přesto vyjadřují silné emoce a rozpolcenost, ostatně jako jeho život.

Pokračování 5 / 11

Hieronymus Bosch

Hieronymus BoschHieronymus Bosch | midjourney/reflex.cz

Díla Hieronyma Bosche budí podobné dohady jako Mona Lisa. Je totiž až k nevíře, že tento malíř žil v patnáctém století ve zcela rigidní a silně náboženské společnosti, přesto ve svých obrazech popustil uzdu fantazii mnohem větší měrou než o mnoho století později leckteří surrealisté. Umělá inteligence to evidentně ocenila a vytvořila nám mnoho skvělých podobizen, které si rozhodně nemůžeme nechat pro sebe.

Hieronymus BoschHieronymus Bosch | midjourney/reflex.cz

Pokračování 6 / 11

Edward Munch

Edward MunchEdward Munch | midjourney/reflex.cz

Mona Lisa vyjadřuje tajuplný úsměv, díla Edwarda Muncha vyjadřují depresi a šílenství. A tak se podle umělé inteligence musí tvářit i florentská dívka v jeho podání. A její podobizna je pak evidentní parafrází na jeho nejslavnější obraz Výkřik.

Pokračování 7 / 11

Alfons Mucha

Alfons MuchaAlfons Mucha | midjourney/reflex.cz

Rozhodně patří mezi nejslavnější české malíře a jeho díla si vydobyla světové uznání. Musíme přiznat, že Moně Lise to v roztomilém secesním hávu Muchova stylu opravdu sluší.

Pokračování 8 / 11

Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel BasquiatJean-Michel Basquiat | midjourney/reflex.cz

Podobně jako dříve zmíněný Keith Haring i Jean-Michel Basquiat patřil mezi přední newyorské malíře osmdesátých let. A stejně jako Haring i on prokázal jedinečný styl, který vychází ze street artu a tribální kultury. Mona Lisa si tak opět ze své původní podoby mnoho nezachovala, ovšem její výraz je neméně podmanivý.  

Pokračování 9 / 11

Egon Schiele

Egon SchieleEgon Schiele | midjourney/reflex.cz

Tak tady se umělá inteligence opravdu předvedla. U jiných umělců dokonale napodobila styl, ale to, co na Moně Lise oceňujeme nejvíce, tedy emoce, jež vyjadřuje, jí občas unikalo. No co se dá čekat. Je to stroj. Ovšem varianta na Monu Lisu ve stylu Egona Schieleho překračuje sterilnost digitálně vytvořeného díla.

Pokračování 10 / 11

Pablo Picasso

Pablo PicassoPablo Picasso | midjourney/reflex.cz

Když se řekne malíř, kdekomu vytane na mysl Pablo Picasso. Španělský autor za svou dlouhou kariéru prošel mnoha tvůrčími obdobími, ovšem nejznámější je pro svůj kubistický styl. A tak ho zná i umělá inteligence, protože právě tento přístup k překreslení Mony Lisy zvolila.

Pokračování 11 / 11

Salvador Dalí

Salvador DalíSalvador Dalí | midjourney/reflex.cz

Nejdřív nás překvapilo, že umělá inteligence neudělala po vzoru Salvadora Dalího z Mony Lisy rozteklé hodiny. Jenže Dalí byl kromě předního surrealisty samozřejmě i mistr malířského řemesla a portrét po jeho způsobu vzbuzuje snad ještě více otázek než da Vinciho originál.