Rádi zkoušíte nové chutě? Poznejte české pivní experimenty skrz naší galerii

Rádi zkoušíte nové chutě? Poznejte české pivní experimenty skrz naší galerii Zdroj: Shutterstock

Pivovar Psychovar se zaměřuje na piva míchaná s výluhy z čaje
V minipivovaru Wild Creatures pivo chutná po víně
V Oboře ochutnáte pivo s příchutí kávy
Rádi byste vyzkoušeli pivo s koriandrem? Tak to zajeďte do minipivovaru Volt
Pivo s vůní koření, které se obvykle dává na maso, na vás čeká v Axiomu
8
Fotogalerie

Pivo z kávy nebo vína. Poznejte experimenty, které vznikají v českých minipivovarech

Klasický ležák vás potěší, ale nepřekvapí. Češi umí rozhodně víc než starou dobrou klasiku. V minipivovarech vznikají unikáty, které nemají ve světě obdoby. Kde ochutnáte ty nejzajímavější kousky?

1. Tohle pivo není žádný čajíček. Anebo je?

Užíváte si nevšední chutě? Tak to budete nadšení z létajícího pivovaru Psychovar. Ten totiž vyniká nevšedními experimenty. Sládek Tomáš tu do piva přidává čajové výluhy. V pivovaru ochutnáte ležák ochucený vietnamským zeleným čajem nebo svěží desítku s příchutí kimči. Pokud chcete vystřelit do vesmíru bláznivých chutí, určitě navštivte tento pivovar na pivním festivalu, ideálně v Praze. Pivovar zatím nemá své stálé místo, proto se mu také přezdívá létající.

Pivovar Psychovar se zaměřuje na piva míchaná s výluhy z čajePivovar Psychovar se zaměřuje na piva míchaná s výluhy z čaje | Budějovický Budvar

Tip na výlet:

Vydejte se na rozhlednu Korunka. Čeká vás tu dechberoucí výhled na Český kras. Z pivovaru Řevnice, kde Psychovar pivo vaří, sem dojdete už za hodinu.

2. Tady se chmelový nápoj opičí po vínu

Světový unikát v podobě experimentů se spontánním kvašením se nachází v minipivovaru Wild Creatures na jižní Moravě. Spojili tu chuť hořkého piva s vlastnostmi moravských vín. Za vyzkoušení stojí velmi neobvyklé pivo s charakterem hroznů, švestek nebo višní. Zážitek se výrazně podobá konzumaci vína.

V minipivovaru Wild Creatures pivo chutná po víněV minipivovaru Wild Creatures pivo chutná po víně | Budějovický Budvar

Víte, že…

se hotové pivo stáčí do vinných sudů dovezených z Francie? V nich zraje dva až tři roky. Pak se tyto várky míchají, až finálně vzniká unikátní produkt.

3. Když potřebujete dobít baterky

Rodinný pivovar Obora má na čepu tzv. kyseláče, tedy kyselé kousky s příchutí maracuji, liči nebo rozmarýnu. Tato piva jsou velmi oblíbená hlavně v létě, kdy vás skvěle osvěží. Další peckou jihočeského pivovaru je kyselé pivo smíchané s kávou. Do jinak klasického nápoje tu přidávají cascaru, tedy zpracovanou a usušenou slupku kávové třešně, která dodá pivu jemný kávový nádech. Takové pivo nakopne vaši energii i imunitní systém.

V Oboře ochutnáte pivo s příchutí kávyV Oboře ochutnáte pivo s příchutí kávy | Budějovický Budvar

Tip:

Chcete ochutnat výjimečné pivo ve svém okolí? Podívejte se na tuto mapu a zjistěte, který originální minipivovar máte nejblíž.

4. Elektrizující napětí na vašem jazyku

Experimenty jsou v pivovaru Volt na prvním místě. Severočeský podnik ušlapává cestu k neobvyklým chutím. Výrazným kouskem je dvacetistupňový stout s čokoládovo-oříškovou příchutí. Dále tu vaří piva ovoněná koriandrem a pomerančovou kůrou nebo třeba levandulí. Za pozornost stojí také gruit. Jde o pivo, do kterého se místo chmele přidávají hořké bylinky. Gruit v člověku vyvolává euforii a posiluje sexuální pudy. Tento typ piva převládal až do 16. století. Tehdy si konzumenti užívali jeho narkotické a psychotropní účinky. 

Rádi byste vyzkoušeli pivo s koriandrem? Tak to zajeďte do minipivovaru VoltRádi byste vyzkoušeli pivo s koriandrem? Tak to zajeďte do minipivovaru Volt | Budějovický Budvar

Zajímavost:

Pivovar Volt získal ocenění za nejlepší minipivovar roku 2021 a 2022.

5. Výstřednost vám zachutná

Moravský pivovar Axiom nazvete po prvním doušku extravagantním. Chuťové pohárky vám místní pivo poblázní nejrůznějšími kombinacemi. Pivní styly IPA, ALE, kyseláče i tmavá piva mají v sobě vždy o zajímavou ingredienci navíc. Do jednoho kyseláče s vůní po černém rybízu tady přidali pražený pepř a koření sumah. 

Pivo s vůní koření, které se obvykle dává na maso, na vás čeká v AxiomuPivo s vůní koření, které se obvykle dává na maso, na vás čeká v Axiomu | Budějovický Budvar, národní podnik

Víte, že…

si chuť koření sumah obvykle dopřáváte, když do sebe po pár pivech ládujete kebab? Teď si ho můžete objednat i na čepu.

6. Pozor, aby se vám nezamotala hlava

Západočeský minipivovar Pioneer Beer se nebojí balancovat na hraně. Do svého piva přidává experimentální chmely. Sídlí totiž hned u Žateckého výzkumného ústavu, kde se zabývají šlechtěním nových odrůd chmele. V nabídce pivovaru je šťavnatá IPA připomínající čerstvý pomerančový džus nebo třeba hutná IPA s chutí po jehličí a kokosu.

Pivo s různými neobvyklými vůněmi na vás čeká v pivovaru Pioneer BeerPivo s různými neobvyklými vůněmi na vás čeká v pivovaru Pioneer Beer | Budějovický Budvar

Zajímavost: 

Pivovar sídlí v bývalém skladu chmele, hned vedle Chrámu Chmele a Piva v Žatci.

Výjimečné chutě hned za rohem

Kdo nic nezkusí, nic nezažije. Nebojte se proto zkoušet nové chutě. Budějovický Budvar připravil mapu minipivovarů, ve které nechybí žádný odvážný podnik. Chcete dopřát svým chuťovým pohárkům adrenalin? Dejte si originální kousek, který na vás čeká hned za rohem. Najdete ho přímo zde na mapě minipivovarů.

Ochutnejte nezvyklé chutě díky mapě minipivovarů od Budějovického BudvaruOchutnejte nezvyklé chutě díky mapě minipivovarů od Budějovického Budvaru | Budějovický Budvar