Zdroj: dotFOX s.r.o.

Kam se vydat v létě autem? Zvládnete Itálii, Chorvatsko ale i Řecko

Chcete vyrazit v létě k moři a nemáte rádi létání? Potom zvolte vlastní dopravní prostředek. Autem totiž dojedete do vyhlášených destinací v relativní blízkosti České republiky. Stačí si pouze vybrat.

Cestování autem v rámci dovolené u moře je trendem, který neopouští spousta lidí. Musíte sice absolvovat delší čas za volantem, odměnou se vám stane určitá svoboda. Když jedete k moři s dětmi, můžete si zastavit, kde se vám zlíbí. Na místě určení pak máte k dispozici auto a není problém vydávat se na výlety do vzdálenějších míst. Pokud rádi jezdíte na dovolenou autem, začtěte se do následujících řádků, kde pro vás máme několik zajímavých tipů.

Vypravte se autem do Chorvatska

Když se tak zamyslíte nad tím, do jaké země jet autem k moři, jistě se vám jako první vybaví Chorvatsko. Jde vlastně o jednu z nejvyhledávanějších destinací vůbec, kam míří autem spousta cestovatelů. Pokud vyrážíte například do Splitu, počítejte s časovou náročností kolem jedenácti hodin. Vybrat si můžete hned z několika oblíbených tras lišících se svým průběhem, časem dojezdu a také věcmi, které cestou uvidíte:.

  • přes Maďarsko,
  • přes Rakousko,
  • bez slovinských dálnic.

Cesta autem do Chorvatska bude dlouhá přibližně 1 000 až 1 100 kilometrů. Náklady na ni samotnou se budou pohybovat kolem osmi až devíti tisíc korun. Záleží na tom, jaká bude cena pohonných hmot v zemích, přes které pojedete. V každém případě nemusíte skončit až ve Splitu. Cestu si můžete naplánovat třeba do Rijeky, Zadaru, nebo naopak na vzdálenou Makarskou.

dotFOX s.r.o.

Autem do Itálie to není tak daleko

Pokud nechcete jet tak daleko nebo jednoduše toužíte po jiné zemi, než je Chorvatsko, nabízí se Itálie. Ta je ideální destinací, kde si užijete dostatek sluníčka, moře, písečných pláží a vynikající italské gastronomie. Náklady na cestu do Itálie budou zhruba o dva tisíce levnější nežli do Chorvatska. Na cestě strávíte o dvě hodiny méně a vzdálenost bude do 700 až 900 kilometrů. I zde se vše odvíjí od toho, jakým směrem pojedete, kam až chcete dojet a odkud pojedete:

  • z Prahy do Itálie,
  • z Brna do Itálie.

Pokaždé samozřejmě zvolíte trochu odlišnou trasu. Z Prahy se vašimi výchozími body stanou města jako Linz, Salzburg, Villach a Udine. Pokud pojedete z Brna, bude to Vídeň, Salzburg a tak dále. Je otázkou, zda autem do Itálie zamíříte třeba do Benátek, Milána či Kalábrie. Pokud ještě zvažujete, jakou cílovou destinaci zvolit, máme pro vás zajímavou inspiraci – Bibione, Caorle, Lignano, Rimini, Řím a Toskánská riviéra.

dotFOX s.r.o.

Autem do Řecka pro náruživé cestovatele

Jestliže máte na letní dovolenou více času a chcete okusit vzdálenější exotiku, nabízí se jistě Řecko. Země, která je velkým lákadlem, ať už vyrazíte do Soluně nebo jiného velkého města. Před tím, než začnete uvažovat o Řecku, měli byste alespoň okrajově vědět, co vás čeká:

  • vzdálenost 1 500 až 1 800 kilometrů,
  • doba jízdy 20 až 26 hodin,
  • náklady 13 000 Kč až 15 000 Kč.

Nutno podotknout, že vyrazit autem do Řecka, to je spousta nevšedních zážitků a dobrodružství. Jediné, na co byste při cestě tímto směrem neměli zapomínat, jsou dálniční poplatky, včetně mýtného v Řecku.

Naplánujte si dovolenou autem od A až do Z

Abyste si dovolenou autem k moři užili do nejmenšího detailu, měli byste se na takovou cestu náležitě připravit. Zjistit si něco o samotné trase, ale také o zemi, do níž se chystáte. Vhod vám přijdou praktické informace a inspirace na krásná místa. V tom a mnohém dalším vám bude nápomocen cestovatelský portál cKlub.cz. S jeho pomocí budete schopni naplánovat nezapomenutelnou cestu autem do Chorvatska, Itálie i Řecka. Pomyslná studnice rad, tipů a doporučení, která se vám rozhodně hodí.