Video placeholde
Richard Gasperotti na Stěně smrti
Richard Gasperotti na Stěně smrti
Richard Gasperotti na Stěně smrti
Richard Gasperotti na Stěně smrti
Richard Gasperotti na Stěně smrti
5
Fotogalerie

Drsná pouťová atrakce trochu jinak. Stěnu smrti projel na e-biku jako první člověk na světě Čech

„Bolelo to, ale dal jsem to," byla první slova Richarda Gasperottiho, vůbec prvního e-bikera na světě, který jel po stěně smrti. Stěna smrti je stará pouťová atrakce ve tvaru obřího dřevěného válce, po jehož vnitřním obvodu jezdí kaskadéři na motocyklech pro pobavení diváků. Video z jeho pokusu najdete v úvodu článku.

Francouzská skupina nového cirkusu Mur De La Mort atrakci ze 30. let minulého století obnovila a cestuje s ní po světě. Český biker Richard Gasperotti soubor oslovil během několikadenní zastávky v Praze a domluvil se na své rekordní jízdě. Motocyklová stěna smrti byla k vidění na pražské smíchovské náplavce v rámci festivalu Arena Divadla bratří Formanů.

„Jízdu na stěně smrti jsem chtěl vyzkoušet už jako malý kluk, kdy jsem viděl fotky v jednom časopise," říká biker, který se v minulosti nechal na kole roztáhnout za motocyklem po letišti na světový rychlostní rekord 211 km/h. „Nikdy jsem si však nedokázal představit, jak náročná ta jízda bude," dodává extrémní sportovec známý jako Gaspi, který v minulosti sjel šest činných sopek a na kole se spustil dolů olympijskou bobovou dráhu v Sarajevu.

„Nejtěžší bylo přepnout z horizontálního směru na vertikální. Je to úplně jiné vnímání reality. Druhou výzvou byl extrémně kluzký povrch dřevěných stěn. Při jedné jízdě jsem spadl ze tří metrů na záda, protože mi podklouzlo kolo," říká biker. Jízda na elektrokole po kolmé stěně je proti motocyklu obtížnější, protože rychlost se přidává šlapáním, které rozhazuje rovnováhu, a její dávkování není zdaleka tak plynulé jako na motorce, kde stačí otočit rukojeť s plynem. Gasperotti svou rekordní jízdu absolvoval na elektrokole Mondraker poháněném elektromotorem od Bosch eBike Systems. „Na normálním šlapacím kole bez přípomoci elektromotoru bych se nikdy nedostal tak vysoko,” vysvětluje Gasperotti.

Zatímco zkušení cirkusoví jezdci se na svých motocyklech prohánějí po stěně i bez držení řídítek nebo se zavázanýma očima, Gasperotti prodělal čtyři těžké pády, než se mu ji podařilo plynule obkroužit. „Normálně trvá až půl roku, než jízdu ovládnete natolik, abyste mohli přidávat další triky. Gasperotti se to naučil za jedno odpoledne a za to má můj velký respekt," říká vedoucí uskupení Raoul, který se této nebezpečné disciplíně věnuje přes třicet let.

Historicky první stěna smrti byla představena divákům na Coney Islandu u New Yorku v roce 1911. Skupina Le Mur de la Mort (Stěna smrti) navazuje na slavnou pouťovou tradici ze 30. let a nabízí poslední podívanou svého druhu ve Francii. Téměř sto let stará dráha byla postavena ve Spojených státech a do Evropy se dostala za neznámých okolností. Prošla několika rodinami - Abbinovými, Coutardovými, Romanovými, Riviérovými a možná i dalšími - než svou bohatou pouťovou historii ukončila u Adriena Lapoumeroulie, který ji na sklonku své kariéry prodal dvěma ambiciózním divadelním hercům. Ti si na ni vylámali zuby kolem roku 1990 ji uskladnili ve stodole v oblasti Auvergne. 

Zde byla atrakce opuštěna a odsouzena k téměř jistému zániku, než ji téměř náhodou objevili současní majitelé, kteří ji během pěti let vysušili, zrenovovali a nově nalakovali. Vzhledem k jejímu  stáří a originalitě se jim povedlo nechat ji zapsat i na seznam historických památek.

Původní přístupové rampy nahradili dvěma schodišti z lešení, aby zvýšili kapacitu hlediště z 50 na současných 110 diváků. Podle dostupných informací se jedná o jednu ze tří posledních existujících stěn smrti na světě. Český biker Richard Gasperotti je pak prvním člověkem, kterému se podařilo objet ji na elektrokole.