Maďarský praktický lékař István Körmendi oslavil sté narozeniny a stále ordinuje

Maďarský praktický lékař István Körmendi oslavil sté narozeniny a stále ordinuje Zdroj: profimedia / AFP

Maďarský praktický lékař István Körmendi oslavil sté narozeniny a stále ordinuje
2
Fotogalerie

Stoletý maďarský lékař stále ordinuje: přežil pracovní tábor, nejstarší pacienty léčí přes 70 let

Sté narozeniny tento týden oslavil patrně jeden z nejstarších lékařů na světě, muž s pohnutým příběhem István Körmendi. Praktický lékař z Budapešti i po století života stále vítá pacienty v ordinaci kousek pod Budínským hradem. Kvůli židovskému původu však málem nevystudoval medicínu a část války strávil jako dělník v pracovním táboře. Jeho nejstarší pacienti k němu chodí přes 70 let.

István Körmendi pochází z Budapešti, kde se narodil 27. Června 1923. Už v roce 1929 se s rodinou nastěhoval do bytu v ulici Mészáros utca, kde dodnes žije a kde leží i jeho ordinace. Jeho otec byl také praktický lékař, navíc za 1. světové války sloužil jako vojenský lékař uherské armády. Praxi vykonával Kormendi starší až do roku 1957, kdy ji předal právě mladšímu Istvánovi.

Ten však k medicíně neměl vůbec lehkou cestu. Dospíval na začátku 2. světové války, na vysokou školu tak chtěl jít zpočátku čtyřicátých let. Vyrůstal uprostřed tehdejších silných anti-semitských nálad v Maďarsku za regenta Horthyho. V rozhovoru pro web maďarské židovské komunity Mazsihisz.hu řekl, že nepřijetí okolí kvůli židovskému původu se s ním táhlo až do maturity: „Zanechalo to na mě velkou stopu, ani jsem nešel na pomaturitní večítek,“ vyprávěl pro Mazsihisz poté, co byl vyznamenán Cenou za životní dílo od Židovské národní nadace, která působí i  v Česku.

Po absolvování střední školy v roce 1941 se chtěl stát doktorem. To však tehdy znemožňovaly maďarské proti-židovské zákony. „Byl jsem tak oddaný, že jsem se stejně tajně plížil na přednášky,“ řekl předloni v týdeníku HVG. Lékařskou vědu tak studoval až do konce války svépomocí z učebnic a v otcově ordinaci. Po válce pokračoval ve vzdělávání na Vědecké univerzitě Pétera Pázmánye, kde v roce 1950 odpromoval. V roce 2020 proto dostal ocenění „rubínový diplom“ za 70 let strávených v lékařském povolání.

Do povědomí veřejnosti v Maďarsku se Körmendi dostal v období covidu, kdy jej mezi prvními naočkoval rektor lékařské Semmelweisovy univerzity Béla Merkély. Již o rok dříve se stal čestným občanem hradní čtvrti v Budapešti. Jeho ordinace se nachází v docházkové vzdálenosti přímo pod Budínským hradem. O tom, jak István Kormendi žije, natočil předloni reportáž s anglickými titulky web Telex.hu:

Univerzální recept na dlouhověkost a vitalitu však podle Körmendiho neexistuje: "Nijak zvlášť jsem se o to nezasloužil. Dlouhý život je spíše genetická danost. Nepil jsem, nekouřil a dával jsem si pozor, ať nepřibírám," říká Körmendi pro HVG. Tím, a taky životní statečností a odolností dodnes inspiruje stovky pacientů v Maďarsku.