Samos

Samos Zdroj: Shutterstock

Afrodite Sculpture
Hereon
Kokkari
Lemonaki
Marathokambos
6
Fotogalerie

Průvodce řeckým ostrovem Samos: Kam se rozhodně musíte podívat?

Samos je jedním z nejkrásnějších ostrovů východního Egejského moře. Uchvátí vás svou zelenou přírodou, romantickými plážemi, bohatou historií a kulturou. Narodil se tu slavný matematik Pythagoras a filozof Epikuros. Ostrov se pyšní nádhernými památkami, které jsou zapsané na seznamu UNESCO. Co všechno na řeckém ostrově musíte objevit?

Město s byzantským pokladem

Při návštěvě ostrova Samos nesmíte vynechat jeho stejnojmenné hlavní město, které je také známé pod názvem Vathy. Okamžitě vás okouzlí neoklasicistní architekturou a tradičními domky s červenými střechami. Na Pythagorově náměstí si můžete prohlédnout impozantní mramorového lva, který je symbolem města.

KokkariKokkari | MILITOS

Pokud máte rádi umění a kulturu, navštivte Církevní byzantské muzeum a Metropolitní knihovnu. Najdete tam vzácné rukopisy, ikony, výšivky a cenné předměty ze zlata a stříbra. Na vyvýšeném místě nad městem se nachází kostel Ai-Giannaki s prvky byzantské architektury.

Domov bohyně Héry

Věděli jste, že se na ostrově narodila také bohyně Héra? Můžete tu obdivovat pozůstatky jejího velkolepého chrámu, který byl jedním z největších a nejkrásnějších v celém Řecku. Původně měl neuvěřitelných 155 sloupů a byl dlouhý 109 metrů. Od roku 1992 je součástí světového dědictví UNESCO. Kromě něj si můžete prohlédnout i další památky zasvěcené Héře, např. svatyni Heraion nebo Velký oltář.

HereonHereon | Shutterstock

Samos je také ostrovem klášterů. Na hoře Kerkis, která je nejvyšší na ostrově, stojí kláštery Zoodochou Pigis a Timios Stavros. Další klášter Panagia Sarantaskaliotissa najdete u vstupu do Pythagorovy jeskyně.

Přírodní krásy a kulturní dědictví v jednom

Na své si tu přijdou i milovníci přírody. Samos vás ohromí horami, jeskyněmi a roklemi. Vyšlápněte si na nejvyšší horu ostrova, Kerkis, která dosahuje 1400 metrů nad mořem, a užijte si nádherný výhled na okolí.

MarathokambosMarathokambos | MILITOS

Na ostrově můžete pozorovat různé druhy ptáků u mokřadu Alyki nebo jezera Glyfada a obdivovat vodopády Karlovasi. A nezapomeňte se zastavit v archeologickém nalezišti Pythagorion. Nachází se tu Eupalinový tunel, úžasný starověký akvadukt dlouhý 1036 metrů.

Chtěli byste toho na ostrově Samos vidět ještě víc? Více tipů, kam se vydat najdete zde.

GREEK NATIONAL TOURISM ORGANIZATION