Zdroj: Adamec Crane Systems, s.r.o.

Mostový jeřáb oceníte v dílně, portálový zase ve skladu

Mechanizace je již dlouho neodmyslitelnou součástí výroby i celé řady dalších odvětví. Bez odpovídajícího vybavení se neobejde žádný průmyslový ani potravinářský podnik, logistické centrum ani velkosklad. Důležitou roli hrají stroje i v zemědělství, stavebnictví, logistice, neobejdou se bez nich ani hypermarkety, dílny a celá řada dalších firem a provozů. Tam, kde je potřeba manipulovat s těžkými břemeny, je významným pomocníkem jeřáb, jehož přemisťování v prostoru zajišťují jeřábové dráhy.

Je pro vás vhodný portálový, mostový nebo podvěsný jeřáb?

Na trhu jsou sice k dispozici standardizované jeřáby, opravdu vysoký výkon v náročnějších provozech však zajistí pouze jeřáby zhotovené přesně podle požadavků konkrétní firmy. Někdy je optimálním řešením jeřáb, který se pohybuje po jeřábové dráze, jindy je třeba plně mobilní typ. V první fázi je třeba rozhodnout, jaký typ jeřábu je pro daný projekt ideální.

1. Portálový jeřáb

Jedná se o řešení stvořené pro velkosklady, velké výrobní haly i venkovní plochy. Uplatnění najde tam, kde je nezbytné efektivně a bezpečně přemisťovat materiál, produkty a další těžká břemena bez vybudování jeřábové dráhy. Portálový jeřáb může být i plně mobilní. Velkou výhodou je také časově úsporná montáž i demontáž a vysoká nosnost, která může dosahovat až 120 tun. Díky těmto vlastnostem jsou portálové jeřáby hojně využívány také v přístavech a překladištích.

2. Mostový jeřáb

Mostové jeřáby jsou takřka univerzální. Můžete si je nechat vyrobit na zakázku v nejrůznějších rozměrech a nosnostech. Velký mostový jeřáb může mít nosnost vyšší než 250 t, malý mostový jeřáb mívá nosnost od 63 kg a používat ho lze i na pracovním stole. Mostové jeřáby se uplatňují v autoservisech a v dílnách, ve výrobě i ve skladech. Jednonosníkové mostové jeřáby mohou mít nosnost do 16 000 kg, resp. do 25 000 kg, a rozpětí přesahující 30 m. Dvounosníkové mostové jeřáby bývají o nosnosti od 10 000 kg do 250 t. U obou typů je zdvihací zařízení umístěno na mostu, případně mostech jeřábu. Závěsný nebo radiový ovladač zajišťuje bezpečnou a uživatelsky přívětivou obsluhu. Plynulý chod snižuje houpání břemene.

3. Podvěsný jeřáb

Princip vychází z mostového jeřábu. Jeho konstrukce je shodná až na to, že jeřábová dráha je ale obvykle zavěšena na stropní konstrukci nebo vazníky a pojezdová kola jsou na jeřábové dráze umístěna na spodní pásnici.

Kde pořídit jeřáb, na který se budete moci spolehnout?

Firma Adamec Crane System zhotovuje jeřáby přesně podle požadavků zákazníků. Používá inovativní postupy a u svých produktů dbá na dlouhou životnost, snadnou obsluhu a vysokou bezpečnost. U svých jeřábů dbá mimo jiné na minimalizování kývání břemene. Navíc se zaměřuje i na speciální manipulační techniku, mezi níž patří i jeřáby určené pro provoz ve výbušné atmosféře.