Na originálním místě, které cílí na všechny smysly, se podíleli hned dva vítězové Czech Grand Design

Na originálním místě, které cílí na všechny smysly, se podíleli hned dva vítězové Czech Grand Design Zdroj: Vojtěch Veškrna

Na originálním místě, které cílí na všechny smysly, se podíleli hned dva vítězové Czech Grand Design
Na originálním místě, které cílí na všechny smysly, se podíleli hned dva vítězové Czech Grand Design
Na originálním místě, které cílí na všechny smysly, se podíleli hned dva vítězové Czech Grand Design
Na originálním místě, které cílí na všechny smysly, se podíleli hned dva vítězové Czech Grand Design
Na originálním místě, které cílí na všechny smysly, se podíleli hned dva vítězové Czech Grand Design
8
Fotogalerie

Design a prémiové kuchyňské vybavení. Unikátní prostor v pražském hotelu cílí na všechny smysly

Česká společnost s prémiovým vybavením do kuchyně po 30 letech působení na trhu otevírá svůj unikátní obchod s názvem Atelier Potten & Pannen – Staněk, který naleznete v budově pětihvězdičkového hotelu Andaz Prague. Na jeho vzniku se podíleli ti nejlepší z oboru, jako je architektonické studio Vrtiška & Žák nebo designové studio Lexová & Smetana. Slovo zde dostala nejen česká lokální umělecká scéna, ale i oceňovaní zahraniční umělci.

Dvoupatrový Atelier nabízí zákazníkům na velkorysém prostoru o rozloze 330 metrů čtverečních ty nejlepší designové kousky pro vaření, stolování a dekoraci od světových značek typu Lalique, Christofle, Villeroy & Boch či nejrozsáhlejší nabídku Rosenthal Versace. Najdete zde ale také dobře známé bestsellery z portfolia značky Potten & Pannen – Staněk, jako je ručně vyráběné nádobí Mauviel, ikonické spotřebiče Smeg nebo nože Zwilling.

„Atelier Potten & Pannen – Staněk otevíráme k našemu 30. výročí a oproti stávajícím prodejnám se diametrálně liší jak v exkluzivní nabídce, tak i v celkovém vzhledu. Jeho interiér navrhli renomovaní čeští designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Ti nám pomohli vytvořit ideální prostor, ve kterém můžeme vyprávět příběh o vaření a stolování. Když jsme totiž s designéry uvažovali nad tím, co nás charakterizuje, jednohlasně jsme se shodli, že jde právě o vůni a chuť,“ předestírá koncept prodejny spoluzakladatel společnosti Potten & Pannen – Staněk, Pavel Staněk.

Prodejna s naprosto ojedinělým konceptem na první pohled upoutá svým uměleckým zpracováním: „Dominantou Atelieru Potten & Pannen – Staněk je patnáctimetrový masivní mosazný stůl – symbolizující bohaté hodování z toho nejdokonalejšího nádobí, které si dokážeme představit. Tímto na míru vyrobeným artefaktem prostupují dlouhé měděné tyče, jež mají evokovat linoucí se vůni, která se vždy pojí se skvělým jídlem a která vzniká kde jinde než v kuchyni. Ta se pomyslně nachází o patro níže a jejím výrazným prvkem je umělecká skulptura tvořená nádobím michelinských kuchařů značky Mauviel. To je zavěšeno u stropu ve vlnách a působí tak, jako kdyby celý prostor tančil,“ doplňuje svého dlouholetého obchodního společníka druhý z majitelů Potten & Pannen – Staněk, Miloš Staněk a dodává: „Při scházení do patra zaujme také netradiční schodišťový lustr Liana vyrobený designovou společností Lasvit z laboratorního skla a kovového opletu, který navrhl Maxim Velčovský. Cena za tento originální designérský skvost se pohybuje v hodnotě dvou milionů korun.“

Ryze česká značka spojila síly s věhlasnými lokálními designéry a návrháři. Kromě děl mezinárodně uznávaného umělce Maxima Velčovského, který se zároveň stal kurátorem výběru českého designu, se zde nachází rozsáhlá prezentace skla a uměleckých artefaktů značky Lasvit, dále vázy, jídelní sety nebo lahve galerie Křehký, ručně vyráběné a malované hračky vycházející z tradičního řemesla od Václava Špály, designéra Ladislava Sutnara či malíře Jožky Baruchy. Zaujme i kubistická tvorba Pavla Janáka nebo skleněná díla od světového architekta Jana Kaplického. Opomenuti nemohou být ani aktuální vítězové prestižního ocenění Czech Grand Design 2022 Terezie Lexová a Štěpán Smetana, kteří ztvárnili již zmiňovanou uměleckou skulpturu ve spodním patře prodejny, originálně zpracovaný nápis Atelier a také venkovní výlohy. 

Atelier Potten & Pannen – Staněk zákazníci naleznou v přízemí budovy luxusního hotelu evropského řetězce Andaz v centru Prahy na Senovážném náměstí, který zastřešuje americká síť Hyatt. Hotel dokončila v loňském roce společnost UBM Development Czechia a v provozu už je více než rok. Vznikl citlivou rekonstrukcí památkově chráněné historické budovy bývalého Cukrovarnického paláce a UBM Development Czechia za ni získala řadu tuzemských i zahraničních ocenění (mj. například cenu „Best of Realty – Nejlepší z realit 2022“ v kategorii hotelů). 

„Velkorysý prostor, vytříbený design a díla renomovaných českých i zahraničních umělců – to vše mají společné Atelier Potten & Pannen – Staněk a hotel Andaz Prague. Proto nás velmi těší, že se společnost Potten & Pannen – Staněk rozhodla otevřít svůj concept store právě v hotelu Andaz Prague. A paralel mezi námi můžeme najít ještě víc: stejně jako se v nové luxusní prodejně budou vyprávět příběhy o vaření a stolování, i my v interiéru hotelu Andaz Prague vyprávíme fragmenty z české historie – od báje o Bruncvíkovi přes pověsti o Libuši či Golemovi až po legendy o alchymistech z doby Rudolfa II.,“ komentuje jednatel UBM Development Czechia Josef Wiedermann.