Nejlepší střelec v historii NBA: LeBron James

Nejlepší střelec v historii NBA: LeBron James Zdroj: ČTK / AP / Ashley Landis

LeBron James napsal historii
LeBron James se svojí rodinou
LeBron James přijímá gratulaci od Magica Johnsona
Floyd Mayweather gratuluje LeBronovi Jamesovi k rekordu
Soustředěný LeBron James
15
Fotogalerie

Basketbalový král LeBron přepsal historii NBA. Navždy?

Ne jestli, ale kdy to přijde? To byla otázka, kterou řešil v posledních týdnech bez nadsázky téměř celý basketbalový svět. Řeč je o osmatřicetileté hvězdě Los Angeles Lakers LeBronu Jamesovi. Živoucí legenda se stále přibližovala k třiatřicet let starému rekordu v počtu bodů v NBA, jenž doposud držel Kareem Abdul-Jabbar. Extrémně populární hráč s přezdívkou King James si v  zápase jeho Lakers proti Oklahoma City Thunder připsal 38 bodů, a přepsal tak dosavadní maximum. Rekordním zápisem ještě více upevnil svou sportovní nesmrtelnost.

Kareem Abdul-Jabbar, původním jménem Ferdinand Lewis Alcindor junior, se v roce 1989 loučil coby dvaačtyřicetiletý veterán s kariérou NBA. Tu spojil s týmy Milwaukee Bucks a především s Los Angeles Lakers, kde válel po boku Magica Johnsona během takzvané éry „Showtime“ – o níž mimo jiné pojednává seriál uvedený v roce 2022 s názvem Lakers: Vzestup dynastie. V nejlepší basketbalové lize světa šestinásobný nejužitečnější hráč (nikdo toto nejprestižnější ocenění nezískal víckrát) stanovil rekord v počtu bodů na 38 387.

O třiatřicet let později, konkrétně v noci na dnešek, přepsal na první pohled těžko překonatelný rekord jiný ikonický hráč Los Angeles Lakers – LeBron James. Kdo je excentrický muž, který téměř všude přitahoval pozornost nebo přímo budil vášně?

Clevelandská kletba

Zaběhnutá praxe pro mladé hráče je taková, že do NBA přichází po minimálně jedné sezoně strávené hraním na americké univerzitě. Nicméně v historii dohromady 41 hráčů přišlo do nejlepší basketbalové ligy světa rovnou ze střední školy (v roce 2005 byla taková možnost zrušena kolektivní dohodou týmů; poznámka autora).

A právě LeBron James, rodák ze stodevadesátitisícového města Akron ve státě Ohio je jedním z této „jedenačtyřicítky“ hráčů – do ligy mezi nejlepší basketbalisty světa šel ze své střední St. Vincent–St. Mary. Už tehdy prý slýchával přezdívku King, tedy král.

V draftu v roce 2003 byl navíc vybrán jako vůbec první volba, do které jsou pokaždé vkládány jen a pouze ta nejvyšší očekávání. Před dvěma dekádami na dva metry a šest centimetrů vysokého čahouna ukázal tým Cleveland Cavaliers sídlící v druhém největším městě Ohia – mladý LeBron se tedy stěhoval jen šedesát kilometrů od svého domova.

Cleveland hned začal na mladém talentu stavět, šikovný křídelník si k tomu vysloužil ocenění pro nováčka roku. Tým z Ohia se v roce 2007 dostal do finále celé soutěže, kde ovšem jasně prohrál 0:4 na zápasy se San Antonio Spurs. Celku okolo v té době dvaadvacetileté hvězdy se tak nepodařilo prolomit takzvanou clevelandskou kletbu. Ta spočívala v tom, že tehdy čtyřicet tři let žádný ze tří klubů z druhého největšího města Ohia – tedy baseballisté, hráči amerického fotbalu a právě basketbalisté – nedokázal navázat na vítězství hráčů amerického fotbalu Cleveland Browns v roce 1964. A ani LeBron, jedna z největších person soutěže, toto čekání na další titul v některém ze tří sportů nedokázal utnout. Alespoň zatím.

TO rozhodnutí

James se stal naprosto klíčovým hráčem Clevelandu, což dokládá fakt, že v letech 2009 byl zvolen nejužitečnějším hráčem soutěže, což zopakoval o rok později. Právě v roce 2010 ovšem došlo k jednomu z velkých zvratů v jeho kariéře – coby volný hráč vyměnil Cleveland, kde se za sedm let stal modlou, za tým Miami Heat na Floridě, v němž cítil větší šanci na týmový úspěch. Své rozhodnutí zveřejnil v televizi ESPN v přímém přenosu nazvaném The Decision, tedy To rozhodnutí.

V Ohiu fanoušci pálili Jamesovy dresy, sám LeBron zatím utvořil ve městě Miami takzvanou velkou trojku s hvězdnými Chrisem Boshem a Dwyanem Wadem. Superstar v novém dresu sázela mraky bodů a hned v druhé sezoně na Floridě poprvé vyhrála titul v NBA – produktivní křídlo bylo navíc zvoleno nejužitečnějším hráčem jak v základní, tak i ve vyřazovací části. Miami titul v roce 2013 obhájilo a LeBron znovu získal obě ocenění.

Čtyři sezony na jihovýchodě Spojených států nicméně stačily a James se vrátil v létě 2014 domů do Clevelandu. A právě se svým prvním týmem se mu za dva roky po přestupu v sedmém zápase finále proti Golden State Warriors podařilo utnout clevelandskou kletbu v té době trvající už padesát dva let.

Nejlepší v historii?

Druhé loučení s Clevelandem nastalo u dvojnásobného olympijského šampiona (z letních her v Pekingu v roce 2008 a v Londýně v roce 2012) rovněž po čtyřech sezonách. Středozápad USA vyměnil tentokrát za slunnou Kalifornii, za slavné Lakers.

LeBron v ikonickém žluto-fialovém dresu Lakers dále postupoval bodovým historickým žebříčkem. Vděčil za to i perfektní kondici, každoročně investuje zhruba jeden a půl milionu dolarů za trénink, regeneraci a jídelníček – takovou sumu si mohl a stále může dovolit, protože jako první v historii NBA coby aktivní hráč vydělal jednu miliardu dolarů.

Basketbalista, který hrál v pokračování legendárního devadesátkového hitu Space Jam a jenž od roku 2011 spoluvlastní fotbalový klub Liverpool, se v Kalifornii v roce 2020 dočkal svého zatím posledního, čtvrtého titulu v NBA.

V současné době je stále velice platným hráčem, což dokazuje právě pravidelnými vysokými bodovými příspěvky. 13. ledna letošního roku se v souboji proti celku Philadelphia 76ers jako druhý hráč v historii přehoupl ve statistice bodů (což je stále nejsledovanější údaj před asistencemi, bloky, doskoky a krádežemi) přes magickou hranici 38 000. A překonání rekordu Abdul-Jabbara bylo skutečně jen otázkou času. To se podepsalo i na ceně lístků na domácí zápas proti Oklahoma City Thunder – nejlevnější místo se dalo sehnat za 284 dolarů, tedy za 6300 korun, taková suma představuje dvojnásobek průměrné ceny v sezoně. A právě v tomto zápase se díky 38 bodům dostal na první místo historických tabulek, ze kterého ho nikdo hodně dlouho nevystrnadí.

Král LeBron je často srovnáván s jinou basketbalovou legendou, s ikonickým Michaelem Jordanem – ten je sice stále většinou expertů považován za nejlepšího hráče historie, více bodů než nový rekordman už v příštím týdnu šedesátník ale určitě nezíská.

LeBron vyhrál skutečně doslova vše, co se v NBA dalo, včetně dvou olympijských zlat. Na jednu věc ovšem ještě nedosáhl – a sice zahrát si v některém klubu v nejlepší lize po boku svého osmnáctiletého syna Bronnyho. To ještě chvíli potrvá, ale dočká se basketbalová legenda nakonec i tohoto milníku?