Zdroj: Shutterstock

Jak vybrat spořicí účet: Co si ohlídat kromě úroku?

Střádat si peníze pod polštář není nejlepší nápad. Stejně tak se vám nevyplatí držet větší částky na běžném účtu. Tam totiž každý rok ztrácí svou hodnotu a ve výsledku máte pořád méně kvůli inflaci. Spořicí účet představuje jeden ze snadných způsobů, jak inflaci částečně brzdit a nechat své peníze vydělávat. Přečtěte si, jak vybrat spořicí účet, na co se zaměřit kromě úroku a jaké podmínky si pohlídat.

Úrok na spořicím účtu: Porovnávejte nabídky bank

I když to není jediné, co vás na spořicím účtu bude zajímat, určitě je dobré si nabídky bank prvně porovnat podle nabízeného úroku.

V době stoupající inflace nabízí banky také vyšší úroky. Ještě před rokem se ty výhodnější spořící účty úročily sazbou kolem 1 %. V současné době banky nabízí i 5% úroky.

A Češi na spořicí účty peníze opravdu přesouvají. Například u České spořitelny využívá spořicí účet přes 1, 6 milionu klientů. Úspory se na těchto účtech během prvního pololetí roku 2022 zvýšily o 6 miliard korun. Podobně se objem peněz uložených na spořicí účtu zvyšoval u většiny českých bank.

Spořicí účet slouží především na budování finanční rezervy. Pokud hledáte způsoby, jak zhodnotit volné peníze, nabízí se například termínovaný vklad nebo pravidelné investice.

Výhody spořicího účtu:

  • Lepší zhodnocení peněz než na běžném účtu.
  • Vklady jsou ze zákona pojištěné.
  • Peníze máte kdykoli k dispozici.
  • Založení účtu zvládnete online a vedení je zdarma.
  • Peníze můžete na spořicí účet posílat pravidelně i jednorázově.

Nevýhody spořicího účtu:

  • Úrok se může během spoření snížit.
  • Často nutnost mít u stejné banky sjednaný také běžný účet.

Výše vkladu a minimální vklad: Do jaké částky získáte výhodný úrok

Spořicí účet většinou nabízí výhodný úrok pouze do určité částky. Můžete si na „spořák“ uložit i více peněz. Z těch už se pak ale buď žádný úrok nepočítá, nebo je úroková sazba minimální.

Proto si při založení účtu pročtěte podmínky a maximální výši vkladu, kterou zhodnotíte výhodným úrokem. Banky často úročí vklady například do částky 200 000 Kč. Úroky se vám budou nadále připisovat, ale jen z maximální částky. Mít na spořicím účtu peníze nad limit úročení proto není nejvýhodnější.

Pro spořicí účty se většinou nestanovuje žádný minimální vklad. Začít spořit můžete od jakékoli částky a postupně si na spořicí účet převádět volné peníze z běžného účtu.  Za několik měsíců pravidelného ukládání peněz si snadno vytvoříte potřebnou finanční rezervu na nečekané výdaje.

Pravidelné investování: Potenciál ještě většího zhodnocení

Investování představuje další zajímavý způsob, jak volné peníze lépe zhodnotit. Proto banky často nabízí ještě výhodnější úrok, když kromě spoření také pravidelně investujete.

Úroková sazba na spořicím účtu se tím může zvýšit až o 1 %.

Pro investice například u České spořitelny stačí v internetovém bankovnictví založit nový pravidelný nákup, zvolit si investovanou částku a o nic dalšího už se nemusíte starat. Bonusový úrok vám pak banka připíše vždy následující měsíc.

K pravidelným investicím a potenciálnímu většímu zhodnocení uložených peněz motivují bonusovým úrokem i další české banky. Některé pak požadují také minimální měsíční výši investice. Jinde je naopak investovaná částka libovolná, jde pouze o pravidelnost investice.

Střádejte peníze i během každodenních nákupů: Vyzkoušejte Moneyback

Peníze se dají uspořit i během každodenních nákupů. České banky totiž stále častěji nabízí svým klientům různé slevové akce a programy.

Pokud si u České spořitelny aktivujete program Moneyback, vrátí se vám určité procento z vašich utracených peněz zpět na účet. Díky programu se lidem už vrátilo přes 380 milionů korun.

Do programu se zapojilo víc než čtyři sta obchodníků. Peníze můžete šetřit při nákupech v kamenných obchodech i online. Slevy platí na nákup potravin, elektroniky, domácích potřeb nebo třeba sportovního vybavení.

V mobilním bankovnictví pak vidíte, kolik se vám za měsíc vrátí zpět na účet. Tyto peníze si pak můžete převádět rovnou na spořicí účet.