údiv, žena, peníze, účet

údiv, žena, peníze, účet Zdroj: Shutterstock

Ceny „nočního proudu“ i během dne? Týká se tato výhoda i vaší domácnosti?

Chtěli byste využívat výhod tzv. nízkého tarifu, kterému se lidově říká „noční proud“? V tom případě musí vaše domácnost spadat pod dvoutarifní distribuční sazbu. Tuto informaci najdete ve vyúčtování za elektřinu.

Podívejte se do svého vyúčtování

V části A vašeho vyúčtování vidíte, jestli máte odlišenou cenu dodávky u nízkého a vysokého tarifu. Cenový rozdíl u některých dodavatelů nemusí být kdovíjak výrazný a cena za vysoký a nízký tarif může být dokonce identická. Cena za MWh je v tomto případě plně v rukou daného dodavatele a na jeho vlastním obchodním rozhodnutí.

Co dělá ve vašem vyúčtování velký rozdíl, je platba distributorovi, kterou najdete ve svém vyúčtování v části B. Pokud máte dvoutarifní sazbu, v části B pak vidíte rozdíl za distribuční poplatky. Ty mohou být ve vysokém tarifu i desetinásobně vyšší než v tarifu nízkém.

Kdy se vás rozhodně týká přechod na dvoutarifní distribuční sazbu

Standardní distribuční sazba pro domácnost označená jako d02D je jednotarifní. Pokud ale na odběrném místě přibydou některé z energeticky náročných zařízení, máte nárok na přechod na dvoutarifní distribuční sazbu. Pokud jste proto investovali do nového tepelného čerpadla, bojleru nebo například hybridního vytápění, zkontrolujte si, jestli využíváte možnost dvoutarifní distribuční sazby. Ta vám dokáže ušetřit i několik desítek tisíc ročně.

Počet hodin, které můžete čerpat v nízkém tarifu, se u jednotlivých dvoutarifních distribučních sazeb liší. V případě bojleru je to 8 hodin denně, u tepelného čerpadla 22 hodin denně.

Jak můžete přejít na dvoutarifní sazbu?

Jestli máte nárok na dvoutarifní distribuční sazbu a nevyužíváte ji, kontaktujte svého dodavatele. Ten nahlásí změnu distributorovi, který následně na odběrném místě provede revizi. Celý proces změny distribuční sazby zabere cca 30 dní a může vám ušetřit i několik tisíc za rok.