Steven Spielberg při natáčení snímku Čelisti.

Steven Spielberg při natáčení snímku Čelisti. Zdroj: Profimedia.cz

Co jste nevěděli o Stevenu Spielbergovi: Univerzita třetího věku, žádné kafe a koupené Oscary

Steven Spielberg do kin právě posílá svůj nový film Fabelmanovi, ve kterém se ohlíží za svým dospíváním a vyznává lásku své rodině a kinematografii. Přestože je životní dráha jednoho z nejslavnějších režisérů všech dob zmapovaná celkem přehledně, běžný divák si z Fabelmanových jistě odnese řadu nových zjištění. Poměrně známá je i spousta veselých historek z pozdější fáze Spielbergovy kariéry, mezi nimiž zaujímají čelné místo patálie s neposlušným mechanickým žralokem při natáčení Čelistí. Ale ví se, jaký režisér na něj měl největší vliv? Jaké Oscary Spielberg měl kromě těch svých? A jak to má se zbraněmi?

Pokračování 2 / 12

Univerzita třetího věku

Steven Spielberg při promociSteven Spielberg při promoci | California State University

Spielberga dvakrát nevzali na University of Southern California, kterou vystudoval jeho kolega, blízký přítel a generační souputník George Lucas. Přihlásil se tedy na méně prestižní vysokou školu California State University-Long Beach, ale dlouho tam nevydržel a v roce 1968 odešel radši do praxe. Titul na Cal State si ale nakonec poctivě dodělal. Na začátku tohoto století totiž začal plnit své zbývající studijní povinnosti, absolvoval dálkově několik přednášek a odevzdal potřebné písemné práce. Nemusel odevzdávat pro jiné povinný dvanáctiminutový krátký film – škola se „spokojila“ s jeho Schindlerovým seznamem (1993). Dorazil i na promoci a 31. května 2002 převzal diplom zároveň se spolužáky; školní kapela mu k tomu zahrála hudební motiv z jeho série o Indiana Jonesovi. Co se USC týče, dnes je členem jejího poradního sboru. A vlastně má taky čestný doktorát z Yale, který mu byl udělen čtyři dny před jeho bakalářskou promocí.

Pokračování 3 / 12

Nejlepší filmy?

Archeologové cestují do minulosti na počítači, ale Indiana Jones se nebál ušpinit si ruceArcheologové cestují do minulosti na počítači, ale Indiana Jones se nebál ušpinit si ruce | archiv

To, jaké filmy má od Spielberga nejradši, si musí každý rozhodnout sám, ale poměrně solidní publikace 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete z jeho děl zmiňuje devět: Čelisti (1975), Blízká setkání třetího druhu (1977), Dobyvatele ztracené archy (1981), E.T. - Mimozemšťana (1982), Purpurovou barvu (1985), Jurský park (1993), Schindlerův seznam (1993), Zachraňte vojína Ryana (1998) a Lincolna (2012). Nejvíc filmů – šestnáct – má v knize Alfred Hitchcock. Americký filmový institut udělil Spielbergovi cenu za celoživotní dílo už v roce 1995, kdy mu ještě nebylo ani padesát; osm z devíti těchto filmů už měl tou dobu v kapse.

Pokračování 4 / 12

Předané projekty

Spielberg je držitel tří OscarůSpielberg je držitel tří Oscarů | imdb

Spielberg je jediným filmařem nominovaným na Oscara v šesti různých dekádách; z devatenácti nominací zatím proměnil tři. Oscarů mohl mít ještě víc, kdyby se některých projektů nemusel kvůli své vytíženosti vzdát. Například strávil téměř půl roku s Ronaldem Bassem prací na scénáři filmového hitu Rain Man (1988), ale pak se musel věnovat třetímu dobrodružství Indiana Jonese (1989), které slíbil natočit. Všechny své poznámky poctivě odevzdal novému režiséru Rain Mana, Barrymu Levinsonovi. Spielberg mohl režírovat i Americkou krásu (1999), ale její scénář osobně předal Samu Mendesovi, který tímto filmem debutoval. Levinson i Mendes pak získali Oscary za režii.

Pokračování 5 / 12

Blockbustery

Spielberg a mechanický žralok Bruce, Čelisti z roku 1975: brilantní souboj tří chlápků s lidožravcem se stal trhákem a na moři ani v kinech už nikdy nic nebylo jako dřívSpielberg a mechanický žralok Bruce, Čelisti z roku 1975: brilantní souboj tří chlápků s lidožravcem se stal trhákem a na moři ani v kinech už nikdy nic nebylo jako dřív|Profimedia.cz

Spielbergův strašící hit Čelisti (1975) odstartoval tradici takzvaných blockbusterů, která trvá dodnes. Spočívá v tom, že se vybrané filmy, většinou vysokorozpočtové (což Čelisti rozhodně nebyly), vypouštějí do kin v jarních a letních měsících s nadějí, že tak vydělají maximum peněz. Do premiéry Čelistí 20. června 1975 platilo mezi americkými distributory pravidlo nechávat léto ležet ladem, protože se tehdy do kina nechodí. Ještě větší komerční čich měl zmíněný George Lucas, který si před uvedením Hvězdných válek (1977) vymínil procenta z prodeje merchandisingu, o která nikdo z producentů nestál („Kdo by si kupoval figurky filmových postav?“), a založil na tom své pozdější miliardové jmění. Špatné instinkty projevila namátkou třeba společnost Mars, která nechtěla, aby ve Spielbergově E.T. – Mimozemšťanovi „hrál“ její produkt M&M's, protože se ho bála spojovat s UFO. Režisér sáhl po Reese's Pieces firmy Hershey's – a jejich prodeje stouply o tři sta procent.

Pokračování 6 / 12

Majetek

Steven SpielbergSteven Spielberg | profimedia.cz

V seznamu nejbohatších lidí v USA, sestaveným magazínem Forbes v roce 2005, se Spielbergovo jmění odhadovalo na 2,7 miliardy dolarů; Lucas měl mít dokonce 3,5 miliardy. Tihle dva byli na seznamu jediní filmaři. Dnes se Spielbergův majetek odhaduje na 4 miliardy a Lucasův na 5,4.

Pokračování 7 / 12

35 MM

Spielberg stále natáčí na filmový pásSpielberg stále natáčí na filmový pás | Profimedia

V čem se Spielbergův a Lucasův pohled liší, je používání filmového materiálu. Zatímco druhý jmenovaný se už před mnoha roky rozhodl natáčet pouze digitálně, Spielberg patří spolu s kolegy Martinem Scorsesem nebo Oliverem Stonem k vášnivým zastáncům práce s klasickým pětatřicetimilimetrovým pásem.

Pokračování 8 / 12

Sběratel

Steven Spielberg a George LucasSteven Spielberg a George Lucas | ctk

A 35mm pás není to jediné, co Spielberga poutá ke klasické éře Hollywoodu. Má například v jednom ze svých sídel sáňky z Občana Kanea (1941), klíčovou rekvizitu snímku považovaného za jeden z nejlepších (nejen amerických) filmů všech dob. V aukcích také nakupuje oscarové sošky dávných hollywoodských hvězd a vrací je americké filmové akademii, která Oscary uděluje: „zachránil“ tak trofej Clarka Gablea za film Stalo se jedné noci (1934) i oba Oscary Bette Davis, za snímky Nebezpečná (1935) a Jezábel (1938).

Pokračování 9 / 12

David Lean

David LeanDavid Lean | imdb

Jako svůj nejoblíbenější film Spielberg uvádí Lawrence z Arábie (1962) Davida Leana, kterého zároveň řadí mezi své nejmilovanější režiséry. Jednou měl to štěstí vidět „Lawrence“ v Leanově společnosti, přičemž mu starší kolega poskytl režisérský komentář v reálném čase. Spielberg tuto soukromou projekci považuje za jeden z klíčových momentů ve svém životě. Leanovo dílo mělo na jeho tvorbu hluboký průběžný efekt, a to i v souvislostech, které jsou poněkud nečekané. „Když jsme v tuniské poušti točili Dobyvatele ztracené archy (1981) a měli jsme toho plné zuby, přežít nám pomáhalo vědomí, že David Lean na Lawrenci z Arábie takhle pracoval každý den celý rok – a to mu v té době bylo čtyřiapadesát,“ vzpomínal Spielberg.

Pokračování 10 / 12

Skaut

Spielberg je příznivcem skautinguSpielberg je příznivcem skautingu | imdb

Malý Steven poctivě chodil do skauta a jak je vidno v jeho novém snímku Fabelmanovi (2022), s kamarády z oddílu natáčel i své první filmové pokusy. V dospělosti byl dokonce členem poradního sboru americké skautské organizace, ale odstoupil na protest proti tomu, že tato organizace diskriminuje homosexuály.

Pokračování 11 / 12

Zbraně

Steven Spielberg s mazlíčkemSteven Spielberg s mazlíčkem | Universal Pictures

Spielberg se veřejně zasazuje o omezení prodeje střelných zbraní v USA. Například v roce 2018 věnoval půl miliónu dolarů na akci March For Our Lives, která se snaží tato omezení prosazovat, a osobně se účastnil souvisejícího protestního pochodu. Zároveň prý Spielberg ale vlastní jednu z největších soukromých sbírek zbraní a je údajně skvělým střelcem. „Střílí jak na olympiádě, ta jeho koordinace zraku a rukou je neuvěřitelná, nikdy jsem nic takového neviděl,“ popisoval režisérovo umění herec Shia LaBeouf, který Spielbergovi hrál ve filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008). „Kdyby se nestal skvělým filmařem, mohl být vynikajícím odstřelovačem.“

Pokračování 12 / 12

Kafe

Spelberg nepije kávuSpelberg nepije kávu | Profimedia

„Nepiju kafe. Za celý život jsem nevypil jediný šálek kávy. To jste o mně asi nevěděli. Už od dětství tu chuť nesnáším.“