Vypadá to, že maskot předává šek šťastnému výherci, ale... to má jen šťastný výherce specifický vkus.

Vypadá to, že maskot předává šek šťastnému výherci, ale... to má jen šťastný výherce specifický vkus. Zdroj: Guangxi Welfare Lottery Center

V budoucnu by nepracovali! Vyhrál v loterii půl miliardy a zatajil to před rodinou

Asi každý sázející sní o tom, že to bude právě on, kdo v loterii trefí ta správná čísla a vybere tučný jackpot či jednu z vysokých výher. Následně to pak s rodinou to pořádně oslaví a hlavně do konce svého života se nebude muset obtěžovat chozením do práce. Ve skutečnosti se to nakonec „povede“ jen jednotlivcům. Vítěze tučných jackpotů však nezná jen Evropa, ale i USA či asijské země. V Číně se však před pár dny stala situace, při níž šťastný výherce utkvělou představu o sdílení radosti čerstvého loterijního zbohatlíka se svou rodinou poněkud postavil na hlavu.

Šťastný výherce, který se identifikoval jako pan Li (neboť chtěl svoje skutečné jméno uchovat v tajnosti) si loterijní tiket podal ve městě Litang a vsadil svoji obvyklou šestici čísel 2, 15, 19, 26, 27 a 29. Tentokrát to však byla trefa do černého a na pana Li se sesypal déšť bankovek ve výši 219 milionů čínských jüanů (přibližně 740 milionů korun).

Bezpečnost především

Novopečený multimilionář Li se však radoval po svém. Den poté, co zjistil, že vyhrál, odcestoval do Nan-ning, hlavního města regionu Kuang-si. „Jen jsem spal v hotelu, protože jsem se bál, že vyjdu ven a los ztratím,“ uvedl podle místních médií. Jeho rodina o výhře vůbec neměla tušení. „Manželce a dítěti jsem to neřekl ze strachu, že by byli příliš spokojení, v budoucnu by nepracovali nebo se málo snažili,“ dodal. Korunu všemu nasadil v okamžiku, když si šel pro výhru. Oblékl se totiž do žlutého plyšového převleku, aby nebylo možné poznat, o koho se jedná.

Přestože pan Li nebyl žádný sázkařský začátečník, dosud se mu štěstěna vyhýbala. „V minulosti jsem vyhrál maximálně pár desítek jüanů,“ uvedl. „Sázení loterie beru jako koníček. Mé rodině to je jedno a ani do sázení nevkládám příliš mnoho peněz. Místo toho mi loterie dává paprsek naděje,“ uzavřel Li. Ze své výhry věnoval 5 milionů jüanů na charitu a po zdanění si domů odnesl 171 milionů jüanů (zhruba 580 milionů dolarů).

V Číně jsou tyto loterie velice populární, a to nejen pro výherce, ale i pro erár. Tamní vláda totiž používá část výnosů pro financování sportu nebo sociálního systému.

Na závěr se vraťme do Evropy a do žhavé současnosti. I Češi a další sázející v Evropě v posledních dnech a týdnech zažívají doslova loterijní šílenství, kdy se v evropské loterii Eurojackpot vrší bank, ve kterém jsou nyní v přepočtu bezmála tři miliardy korun. Například jen na páteční slosování vsadili tipující v osmnácti evropských zemích včetně České republiky dohromady 97,7 milionu eur (2,39 miliardy korun). První pořadí, pro nějž je potřeba uhodnout 5 a 2 čísla ze dvou osudí, odolalo, takže v úterý 8. listopadu budou mít evropští sázející další šanci. Uvidíme, zda se potenciální vítěz nechá inspirovat příkladem svého kolegy z daleké Číny.