Končí vám fixace? Jaké teď máte možnosti?

Končí vám fixace? Jaké teď máte možnosti? Zdroj: Shutterstock

Končí vám fixace? Jaké teď máte možnosti?

Lidé se teď často setkávají s tím, že jim po dvou letech končí fixace ceny – hrozí jim proto skokové navýšení nákladů na energie. Není se co divit, že to pro mnohé představuje svízelnou noční můru. Téma jsme proto probrali s odborníkem z oboru - generální ředitelem společnosti epet, Petrem Švecem, se kterými jsme se bavili o tom, co je příčinou stávající situace na energetickém trhu a z jakých možností mohou zákazníci po konci fixace cen vybírat.

V mediálním prostotu slýcháváme, že cena plynu ovlivňuje cenu elektřiny. Můžete pro laika vysvětlit, jak je to vlastně možné?

Ano, je to pravda. Cena elektřiny na burze se odvíjí od ceny nejdražšího zdroje, který ji vyrábí. A to jsou v současnosti plynové elektrárny. Na evropské úrovni se nyní řeší, jak tuto závislost oddělit, aby cena elektrické energie poklesla.

Jaký je výhled pro následující měsíce, co se týče vývoje cen plynu a elektřiny? Které z navrhovaných řešení boje proti zvyšujícím se cenám podle vás nakonec zvítězí na půdě EU?

Těžko předvídat, ale řešení jsou v podstatě dvě. Tím prvním je právě varianta, kdy se cena elektrické energie na burze již nebude odvíjet od nejdražšího zdroje. Druhým řešením by pak bylo stanovení maximálních cen obou komodit. Já preferuji první řešení s tím, že je potom na úrovni jednotlivých vlád, jaké nastaví podmínky pro případné zastropování cen, nebo jak ze svých rozpočtů podpoří domácnosti a průmyslové podniky, aby jim pomohly kompenzovat enormní náklady na energie.

Petr Švec, generální ředitel společnosti epetPetr Švec, generální ředitel společnosti epet | Michaela Szkanderová

Ing. Petr Švec, MBA je již desátým rokem generálním ředitelem společnosti EP ENERGY TRADING a.s. (zkráceně epet), která je dnes společně se svou dceřinou společností Dobrá Energie s.r.o. největším alternativním dodavatelem z hlediska dodaného objemu energií v ČR.

 

Jaké možnosti má zákazník, kterému teď na podzim končí fixace?

Je pravda, že zákazníky, kterým teď končí dvouletá fixace ceny, čeká její výrazný nárůst. Za poslední dva roky se ceny energií na burze zvedly více jak desetinásobně – u elektrické energie z 50 eur za MWh na nynějších více než 500 eur za MWh, u plynu pak z 20 eur za MWh na současných 230 MWh. Zákazníci mají v současné situaci v podstatě tři možnosti – opět uzavřít fixovanou cenu na dobu určitou, pokud to jejich dodavatel umožňuje, nebo zvolit nefixovaný, či spotový produkt. Fixace ceny na další období je vhodná pro spotřebitele, kteří chtějí mít jistotu, že se jim ceny nebudou jeden či dva roky zvyšovat. Nefixovaný produkt je vhodnější, pokud chcete být flexibilnější a například změnit dodavatele, když se ceny na trhu sníží. Spotový produkt si pak vybírají zákazníci, kteří se o vývoj na trhu detailněji zajímají. Teď je situace opravdu složitá a velmi proměnlivá. Čeká se na rozhodnutí Evropské rady pro energetiku a také na rozhodnutí vlády, zda dojde k zastropování cen. Pokud to jde, vyčkal bych, až padne konečné rozhodnutí.

Jak poznám stabilního a seriózního dodavatele?

Trh se naštěstí postupně konsoliduje. Obecně doporučuji dodavatele, za kterým stojí silný vlastník, protože současné podmínky na trhu vyžadují dostatečný finanční kapitál. Je také na zákazníkovi, aby zvážil, jak se k němu jeho dodavatel zachoval v době krize a zda jednostraně neměnil ceny a produkty. Pokud by se tak stalo, tak bych k němu již do budoucna důvěru neměl.

Jsou nějaké obecné tipy, jak mohou spotřebitelé na energiích ušetřit?

Prvním krokem, který může udělat každý, je určitě jákasi forma „energetického auditu“ u sebe doma, kdy se podívám, zda všechny spotřebiče, které jsou zapojené do sítě, opravdu využívám. Případně jestli nemám starou, neúspornou ledničku nebo pračku. I když si troufnu říct, že úsporné spotřebiče a úsporné žárovky má teď již téměř každá domácnost. Pak samozřejmě záleží na tom, zda bydlíte v domě, nebo v panelákovém bytě. Pokud máte novostavbu nebo dům, tam může být úspora velká, ale daná většími investicemi na začátku – kdy například zvolíte vhodnou izolaci domu, tepelné čerpadlo nebo nainstalujete fotovoltaické panely. Když máte byt a dodává vám někdo centrálně vytápění, což je největší nákladová položka, tak to víceméně neovlivníte.