Video placeholde
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
22
Fotogalerie

Aktivní zálohy: Podívejte se, co všechno nafasuje voják v kurzu základní přípravy

Během prvního dne kurzu základní přípravy aktivních záloh Armády České republiky projdou všichni uchazeči kolečkem formulářů a v posledních letech také testováním na covid-19. Potom se odeberou na úvodní fasování, kde dostanou veškerou potřebnou výstroj. Podívejte se na video, jak takové fasování vypadá a co všechno do vojenské výstroje patří.

Řada účastníků kurzu základní přípravy přijíždí do Vyškova se spoustou zavazadel, jako kdyby jeli na dovolenou. Přitom drtivá většina věcí, které si s sebou vezou, je zbytečná. „Vozí si toho většinou zbytečně moc, všechno tady dostanou, stačí jen hygienické potřeby a osobní věci,“ říká kapitánka Monika Nováková, mluvčí výcvikového střediska. „Jednou přijela slečna, která se potom, co nafasovala výstroj, začala vyptávat, kam může dát psa, že prý ho má zatím uvázaného venku, ale že nemůže být dlouho sám… Někteří uchazeči vůbec nechápou, kam přišli,” dodává.

První den v kurzu základní přípravy nafasuje voják kompletní ústroj od hlavy až k patě, tedy od kartáče na boty po kartáček na zuby. Uniformu si pak ponechá doma a vozí ji s sebou na budoucí cvičení.

Pokud se voják rozhodne ukončit kurz základní přípravy nebo je vyřazen ze zdravotních důvodů, většina vybavení, které nafasoval, se dá znovu použít. Armáda nikomu nic nedává, ale pouze zapůjčuje. S výjimkou bot se tedy podle stavu opotřebení většina vybavení vrací znovu do oběhu.

Každý voják má oděv vhodný k celé řadě činností, ať už do lesa nebo na tělocvik na hřišti. Důležité je, aby všichni vojáci v jednotce byli stejně ustrojeni. Armáda například zapovídá viditelná tetování, takže když má jeden voják tetování na předloktí, nikdo nesmí mít vyhrnutý rukáv.

Reportáž z kurzu aktivních záloh najdete v tištěném Reflexu č. 32