Zdroj: Depositphotos

Šampion Procházka má jasno a vybral si svého příštího soupeře. Jaké byly reakce konkurentů?

Ohromný rozruch vzbudil v minulém týdnu na sociálních sítích český šampion UFC Jiří Procházka. Král polotěžké váhy v nejlepší světové MMA organizaci totiž pořádně řízl do spekulací o svém příštím zápase. V nahraném videu Procházka sděluje, že si chce dát odvetu s Brazilcem Gloverem Teixeirou. To se ale samozřejmě nelíbí polskému zápasníkovi Janu Blachowiczovi, který okamžitě pálil po „BJP“ zpět.

Už více než měsíc je Jiří Procházka šampionem UFC. Po vyhraném zápase v Singapuru nastal po českém borci obrovský mediální shon u nás i ve světě. Není divu, téměř jistě prohraný zápas na body s brazilským veteránem Gloverem Teixeirou dokázal Procházka otočit pouhých pár minut před koncem pátého kola a stal se tak vůbec prvním zápasníkem v historii, který dokázal Teixeiru porazit na submisi.

V technice brazilského jiu–jitsu na zemi je totiž Glover jeden z nejlepších na světě. O to sladší byla výhra českého válečníka. Sám Procházka ale spokojený nebyl. V mnoha rozhovorech bezprostředně po zápase prozradil, že mu vadí, že nebyl více dominantní a že zápas pro něj měl tak velkou váhu, až na něj dolehla síla okamžiku. Mnozí novináři v USA proto hovořili i o štěstí, protože na body by pravděpodobně vyhrál výborně připravený Brazilec. Od velkého vítězství snad nebylo dne, kdy by se o novém šampionovi polotěžké váhy nemluvilo. Každý by chtěl nového šampiona vyzvat, to bylo cítit i na UFC 276 v Las Vegas, kam Procházka také zamířil. Stihl zde menší oslavu s týmem včetně návštěvy kasina, ale i fotku s šampionem střední váhy Israelem Adesanyou, kterého pochválil za sebejistý výkon.

Po návratu domů učinil „BJP“ velké rozhodnutí. V oficiálním videu na svých kanálech požádal šéfa UFC Danu Whitea o odvetu s Brazilcem Gloverem Teixeirou. Ačkoli zápas ještě není oficiální, už teď si na něj můžete vsadit se speciálním bonusem pro fanoušky „BJP“u Fortuny. Své rozhodnutí Jiří ve videu také krátce vysvětlil. Chce v odvetě podat lepší výkon, dokázat, že je právoplatným šampionem a znovu pobavit diváky strhujícím zápasem. Ve videu také pochválil svého soka. Uznal, že Glover podal v prvním zápase vynikající výkon, byl fyzicky skvěle připraven a odvetu si zaslouží. Brazilského veterána tak pravděpodobně čeká třetí titulový duel v řadě. Ten první měl už v loňském roce, kdy dokázal šokovat svět vyhraným zápasem nad Polákem Janem Blachowiczem. Ten svou prohru odčinil výhrou nad Alexandarem Rakičem a doufal, že se nyní dočká titulového zápasu s Procházkou.

Oficiální oznámení ho bez pochyby hodně zaskočilo a neváhal ostře reagovat. „Jiří porušil svůj vlastní kodex. Podle samurajského kodexu, se samuraj utká vždy se soupeřem, který je pro něho největší výzva. On sám řekl, že jsem pro něj největší výzva já. Takže buď lže, nebo změnil názor.“ Neskrýval své zklamání Blachowicz. Na česko–polskou bitvu si tak pravděpodobně on sám i fanoušci budou muset počkat. První bude zřejmě na čase odveta, o kterou Glover od začátku hodně stojí. Až pak přijde řada na Blachowicze, ať už s Teixerou nebo s Procházkou. V druhém případě bychom se mohli bitvy dočkat i na našem kontinentě, což by jistě přilákalo velké množství středoevropských fanoušků. Nic ale zatím není podepsáno, ale vše se může změnit. Na oficiální oznámení od UFC si tak ještě budeme muset počkat.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.