Zdroj: Depositphotos

Tour de France v režii dvou Slovinců. Co se očekává od letošní Staré dámy?

Start v Kodani, tři etapy v Dánsku, netradiční tři dny volna nebo legendární Alpe d'Huez se zatáčkou nizozemského pekla. To vše nabídne letošní bitva o krále nejstarší cyklistické Grand Tour. Třítýdenní etapák zavítá rovněž do Belgie i Švýcarska a podívá se do měst, která psala historii od Dunkirku, Calais a Lille až po Albertville a Saint-Étienne. Na vrcholcích Alp a Pyrenejí by měli opět soupeřit slovinští borci Tadej Pogačar a Primož Roglič. Oba závodníci si 8. července připomenou souboj na Planině krásných dívek, kde před dvěma lety v poslední časovce Pogačar famózně vyfoukl Rogličovi žlutý trikot.

Červenec patří cyklistice

Tour de France se letos vrací s plnou parádou a fanoušci se rozhodně mají na co těšit. Nejstarší Grand Tour startuje už 1. července v Kodani. Grand Départ proběhne v tomto městě vůbec poprvé v historii Tour.  V Dánsku se naváže ještě dalšími dvěma rovinnými a dlouhými etapami, kde bude hrozit především boční vítr. Ten dokáže s celkovým pořadím pěkně zamávat.

Vzpomeňme na jubilejní stý ročník, kdy tehdejší tým Tinkoff Saxo najel na Chrise Frooma díky dobré práci na větru více než minutu. Poté bude následovat den volna a přesun do Francie, konkrétně do Dunkirku. Na severu budeme sledovat tři středně těžké etapy včetně té nejdelší v celém ročníku. Ta přijde pouhý den před vrchařským dojezdem na již zmíněnou Planinu krásných dívek. Tento vrchol se v itineráři Staré dámy objevuje pravidelně od roku 2012, kdy zde vyhrál Chris Froome. Kopec je specifický extrémně těžkým stoupáním v závěru, kde dosahuje až dvacetiprocentního sklonu. Následovat budou dvě etapy s koncem a začátkem ve Švýcarsku a den volna.

Pak přijdou na řadu francouzské Alpy, kde by měli úřadovat největší favorité na triumf, včetně nejatraktivnějšího závodníka a dvojnásobného šampiona Tadeje Pogačara na který je možné využít sázkařský bonus od Fortuny. Oči všech Francouzů se budou upínat k mýtickému kopci Alpe d'Huez, který se tentokrát pojede 14. července na svátek Dobytí Bastily a francouzští jezdci budou chtít jednoznačně urvat výhru. Domácí jezdec vyhrál na významný svátek naposledy v roce 2017. Z posledních čtyř vítězů na legendárních serpentinách byli Francouzi tři. Dá se opět očekávat jejich velká aktivita a tato vědomost může posloužit jako dobrý sázkařský tip.

Třetí týden závodu bude patřit francouzským Pyrenejím. Jezdce čekají těžké a dlouhé výšlapy na Peyragudes nebo Hautacam. Na závěr bude jezdce čekat opět časovka, což si organizátoři Tour v posledních letech velmi oblíbili. Úplný závěr pak bude tradičně na Champs-Élysées v Paříží. Těšit se můžeme kromě boje o žlutý trikot, také na Petera Sagana a jeho sprinty o zelený dres. Rekordmana ve výhrách bodovací soutěže letos trápil únavový syndrom a je otázkou, v jaké formě na Tour dorazí.

Zajímavý bývá i boj o puntíkatý dres pro krále hor. Ten loni spolu s celkovým triumfem ovládl Tadej Pogačar. Slovinský mladík bude sahat po své třetí výhře v řadě, čímž by se zařadil mezi velikány, jako jsou Chris Froome, Eddy Merckx nebo třeba Miguel Indurain. Absolutním rekordmanem v tomto ohledu byl Lance Armstrong, kterému byly všechny jeho úspěchy pro doping odebrány. 

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.