Zdroj: ©hdamke/FotkyFoto

Svět sportovního sázení kdysi a dnes. Co se změnilo?

Vývoj nelze zastavit, a to ani v oblasti kurzového sázení. To se za téměř 400 let své existence změnilo k nepoznání. Vůbec první oficiální sázka na výsledek sportovního zápolení se datuje až do roku 1635, kdy se dvojice Londýňanů Prettyman a Havers vsadila o to, který z dvojice koňů bude v cíli dříve. Své tipy zasvětili vsazením totožné finanční částky. Převodem na dnešní praxi tak oba uzavřeli sázky v kurzu 2.00, respektive s marží sázkové kanceláře by se výsledný kurz pohyboval kolem hodnot 1.90.

Historie sázek z obecného úhlu pohledu je ale pochopitelně daleko starší, zmínky jsou o ní dokonce již v Bibli. Hojně se sázelo kupříkladu i ve starověkém Řecku.

Zkrátka lidé milují adrenalin spjatý s nejistotou toho, jak daný tip dopadne. Finanční zisky byly tedy paradoxně vždy až na druhém místě, minimálně alespoň v počátcích sázkařské historie. Bez povšimnutí nelze nechat ani skutečnost, že v prvopočátcích sportovního sázení se tato zábava pohybovala na hraně zákonů a společenské akceptace – kupříkladu v domovské zemi sázení Anglii došlo k jeho plné legalizaci až roku 1961. Dnes je již sázení bráno jakožto něco zcela normálního.

Stejně tak se rapidně změnily i sporty, na které se sází. Zatímco až do začátku 20. století hrál jednoznačný prim jezdecký sport, tak dnes jsou v popředí zájmu spíše jiné sporty. Mezi ně patří především hokej, basketbal, tenis a MMA, absolutní jedničkou je pak pochopitelně fotbal. Jako příklad jeho oblíbenosti mezi sázkaři můžeme uvést fotbalové Euro 2016. Během měsíce, kdy se tento turnaj konal, se v ČR prosázela velmi vysoká částka, celkem dvě miliardy korun.

Rozmach kurzového sázení a jeho historie v České republice

Až do 20. let minulého století bylo kurzové sázení spíše lokální záležitostí v anglicky hovořících zemích, během níž se navíc točily pouze menší obnosy peněz. Avšak to se změnilo právě ve zmíněné době, kdy americká mafie odstartovala sázkařský byznys a začala hromadně přijímat sázky s vyššími vklady. Tím dala vzniknout skutečnému sázkařskému byznysu v podobě v jaké jej známe až do dnešních dní.

Na našem území se stala prvním poskytovatelem kurzových sázek Fortuna, která dokonce vznikla jakožto jedna z vůbec prvních akciových společností založených po Sametové revoluci – rok jejího vzniku je tedy 1990, kdy ji založila čtveřice společníků v čele s Michalem Horáčkem.

Co se týče dalších českých sázkovek s licencí (Tipsport a SynotTip), tak i jejich založení probělelo ještě v minulém století.

Jaké jsou dnešní trendy ve světe sportovních sázek?

Zatímco ještě na začátku 21. století probíhala naprostá většina sázek prostřednictvím kamenných poboček jednotlivých sázkových společností, tak s rozmachem internetu jsou dnes již pobočky na ústupu. Řada sázkových kanceláří tedy přistupuje k jejich postupnému či v některých případech dokonce i úplnému zavírání. Za jednoznačně největší trend současnosti se dá považovat online sázení a přesouvání tipérů z poboček postupně na internet.

Argumenty, proč dnes převládá online sázení před tím klasickým, jsou především jeho pohodlnost, možnost vsadit si kdykoliv a odkudkoliv a v neposlední řadě i nulové manipulační poplatky, které se častokrát stávaly terčem sázkařů tipujících v kamenných provozovnách sázkovek. V neposlední řadě tipéry na internet lákají i live sázky, které celý zážitek ze sportovního sázení ještě prohlubují, neboť umožňují tipérům pružně reagovat na to, jak se zápas vyvíjí.

Navíc v dnešní době začíná docházet i ke spojování sázkových kanceláří s internetovými casiny, což znamená, že u vaší oblíbené sázkovky si nebudete moci užívat jenom sázení na sport, ale své štěstí můžete zkusit třeba i v ruletě či na automatech.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!