Hybridy a plug-in hybridy: Co jsou zač, jak fungují a jaké jsou (ne)výhody

Hybridy a plug-in hybridy: Co jsou zač, jak fungují a jaké jsou (ne)výhody Zdroj: BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

S vozem na elektrický pohon, případně s hybridním automobilem můžete využít mnoha výhod. Často zaparkujete zdarma, nebo ušetříte na dálničním poplatku.
Plug-in hybrid je kompromisem, pokud ještě stále nechcete 100% spoléhat na nepříliš hustou síť dobíjecích stanic.
3
Fotogalerie

Hybridy a plug-in hybridy: Co jsou zač, jak fungují a jaké jsou (ne)výhody

Ve světě i v Česku pomalu přibývá těch, kteří chtějí autem jezdit ekologičtěji i úsporněji s ohledem na vlastní peněženku. S rostoucím zájmem se rozšiřují i možnosti, a tak dnes máme mimo jiné na výběr nejen mezi klasickými automobily, ale i elektromobily a různými hybridy. Jak se v nich ale vlastně vyznat?

Pokud se chcete spoléhat jen na elektrickou energii, nemáte v plánu jezdit s vozem často dlouhé trasy a máte doma nebo v okolí dobíjecí stanice, pak se nabízí pořízení elektromobilu. Vzhledem ke stále omezenému dojezdu v řádu stovek kilometrů je to ale pořád varianta vhodnější hlavně pro časté a krátké popojíždění po městě.

Jestli ale nechcete riskovat, že vám na cestách dojde „šťáva“, nejspíš se rozhodnete pro vozidlo, které označujeme jako hybrid a plug-in hybrid. Takový vůz využívá více než jeden pohon – zpravidla jde o kombinaci spalovacího motoru a elektromotoru. Zatímco o jízdu po městě šetrnou k přírodě a vaší peněžence se postará elektrický pohon, na dalekou služební cestu nebo při rychlejší jízdě po dálnici na dovolenou se vydáte poháněni benzínem či naftou.

Výhody a nevýhody hybridů

Každý hybrid má spalovací motor, elektromotor a akumulátor. Jeho hlavní výhodou je to, že jeho provoz je v porovnání s vozy se samotným spalovacím motorem ekologičtější, protože někdy může jezdit výlučně na elektřinu. S tím se pojí i výhoda druhá, a to úspory za provoz.

A nakonec třetí výhoda – protože v hybridu potřebujete méně paliva a do vzduchu vypouštíte méně emisí CO2, můžete se dočkat i bonusů, jako je třeba bezplatný vjezd do centra některých měst, která jinak vybírají mýtné. To se platí například za vjezd do centra Londýna nebo Milána. Anebo také může čekat odpuštění poplatků - například těch dálničních nebo za parkování.

S vozem na elektrický pohon, případně s hybridním automobilem můžete využít mnoha výhod. Často zaparkujete zdarma, nebo ušetříte na dálničním poplatku.S vozem na elektrický pohon, případně s hybridním automobilem můžete využít mnoha výhod. Často zaparkujete zdarma, nebo ušetříte na dálničním poplatku.|BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Hybrid ale není řešením pro každého. Jednak bývají tyto vozy podstatně dražší ve srovnání s klasikou, jednak se u nich nedočkáte tak vysokého výkonu, protože při výrobě se hledí hlavně na spotřebu. Na cesty po městě a na krátké vzdálenosti jsou tedy ideální, stejně tak dobře poslouží, když se s nimi někdy vydáte dál. Pokud ale pravidelně brázdíte celou republiku a máte na vůz jiné nároky, pravděpodobně byste byli po koupi hybridu zklamaní.

Trendy v nákupu hybridů

Hybridní vozy si u Čechů získávají čím dál větší oblibu. Za období od ledna do října 2021 meziročně vzrostl počet koupených hybridů o 97 %. Když se zaměříme jen na plug-in hybridy, dostaneme se na nárůst o 140 %! Podle expertů jde o reakci na nedostatečný počet dobíjecích stanic, který zájemce o více ekologické jízdy autem odrazuje od volby elektromobilu. Jistota dojezdu na naftu nebo benzín je u hybridu na rozdíl od klasického elektromobilu totiž zaručena.

Plug-in hybrid je kompromisem, pokud ještě stále nechcete 100% spoléhat na nepříliš hustou síť dobíjecích stanic.Plug-in hybrid je kompromisem, pokud ještě stále nechcete 100% spoléhat na nepříliš hustou síť dobíjecích stanic.|BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

V Evropské unii se dokonce v roce 2021 prodalo víc hybridních a mild-hybridních vozů než těch se vznětovým motorem, tedy těch, které jezdí na naftu. Konkrétně šlo o více než 1,9 milionu kusů výše zmíněných vozidel. Plug-in hybridů se pak prodalo dalších téměř 870 tisíc kusů. To vše vypovídá o vzrůstající tužbě po ekologičtějším a levnějším provozu.

Aby to tak ale vůbec mohlo být, je potřeba nejdřív vyřešit, jak vůz v počátku zafinancovat. Pokud nemáte k dispozici úspory, které musí být – jak už bylo řečeno – u hybridů vyšší než u srovnatelných modelů se spalovacím motorem, můžete samozřejmě čerpat půjčku. A v případě elektromobilů, případně plug-in hybridů to dokonce může být i takzvaná zelená půjčka, která je oproti běžným půjčkám na cokoli výhodnější.

Právě takovou nabízí například Hello bank! v podobě produktu EKO půjčka. Díky ní získáte garantovaný úrok 4,5 % (duben 2022) třeba právě na nákup ekologičtějšího vozu. A mimochodem, tuto půjčku můžete čerpat i na pořízení vlastní dobíjecí stanice. To v případě, že by vám nestačila dotace až 30 000 Kč z programu Nová zelená úsporám, kterou na ni můžete od státu dostat.