Zdroj: Shutterstock

Nepodceňujte výběr ochranných pomůcek

Montérky jsou dnes velmi známým druhem pracovního oblečení. Jejich výhodou je, že jsou prakticky pro každého, kdo je potřebuje. Tudíž si je mohou obléci muži, ženy nebo i děti.

Pracovní kalhoty vás mají ochránit, a proto tato ochrana funguje dvěma způsoby. Za prvé vás ochrání před nečistotami. To je dáno tím, že jsou vyráběny  tak, aby mohly odpuzovat špínu a chemikálie. To vám zároveň usnadní jejich čištění. A za druhé vám doslova zachrání život. Takové ochranné protipořezové kalhoty od výrobce Engelbert Strauss jsou toho příkladem.

Zvažte koupi protipořezových kalhot, které jsou vybaveny bezpečnostním stupněm ochrany číslo 1. Jsou určeny sice pro profesionály, ale vyplatí se i běžným uživatelům pil. Rozhodně patří mezi skvělé ochranné pomůcky, protože pila vám může sjet kdykoli, i když za sebou máte nařezáno několik sezón.

Engelbert Strauss

V čem spočívá princip protipořezových materiálů?

Tkanina u protipořezových kalhot působí tak, že jakmile se dostane do kontaktu s řetězem pily, dojde k namotání řetězu a hned poté dojde k zabrzdění pily. Výrobci tohoto oblečení šijí výrobky jen z těchto tkanin. Současně je také vidět, že dbají na ochranu části těla, která představuje největší riziko k reálnému pořezání.

Které části těla jsou nejvíce ohroženy?

Nejprve se vrhneme na vrchní část těla. Pokud už máte něco nařezáno, moc dobře víte, že největší riziko pro úraz představuje předloktí levé nebo pravé ruky. Záleží, jestli jste pravák nebo levák. Pak tu máme dlaně a prsty, protože si jimi přidržujete části stromu.

U druhé části těla nejvíce přichází k úhoně přední strana stehen, holeně a nárty nohou. Výrobci protipořezových kalhot se tedy nejvíce snaží ochránit tyto oblasti. Ochrana těla kvalitními oděvy je důležitá. Nemusíte si přivodit hned smrtelné zranění. Práce s nebezpečnými nástroji, vás může stát i tak hodně!

Jak dlouho se mohou nosit ochranné kalhoty?

Více méně, to záleží na vašem uvážení a zodpovědnosti. Uvádí se, že při běžném provozu vám kalhoty vydrží až 5 let. Pokud je neudržujete a nadměrně zatěžujete, snížíte jejich délku použitelnosti minimálně o polovinu. I tak by vám kalhoty měly vydržet minimálně dva roky. Za tu dobu s nimi stihnete spoustu práce!

Engelbert Strauss

Jak často můžete prát kalhoty odolné proti proříznutí?

Kalhoty stačí vyprat jednou týdně maximálně ve 40 oC a při minimálních otáčkách. Dodržujte pravidlo, že do pračky nesmíte přidávat aviváž a ani jiná změkčovadla. Jakmile budou kalhoty vyprané, pověste je a nechte přirozeně uschnout – nikdy je nedávejte do sušičky!

Kalhoty odolné proti proříznutí se hodí nejen v zaměstnání

Pokud si myslíte, že vám třeba na zahradní práce stačí obyčejné kalhoty, jste na omylu. Práce s klasickou nebo motorovou pilou může být značně riziková. Nikdy nevíte, kdy se vám nástroj smekne. Jinak není od věci volit i kalhoty disponující odolností vůči propíchnutí. Hlavně ve strojírenských a jiných provozech je riziko propíchnutí poměrně velké. Uvědomují si to i mnozí zaměstnavatelé, kteří takovéto kalhoty svým zaměstnancům pořizují. Určitě není na místě na těchto oděvech šetřit, jelikož případné patálie se zraněním jsou časově i finančně mnohem náročnější než pořízení nových oděvů určených pro vykonávání specifických činností.