Zdroj: stockphotosecrets.com

Spořicí účty s úroky nad 4 % zmírňují dopady inflace

V poslední době Češi pláčou nad růstem cen. Mzdy zůstávají stejné, ale náklady na bydlení a ceny potravin neustále rostou. Inflace se zvyšuje a úspory jsou znehodnocovány. Dobrou zprávou je, že následky inflace zmírňují spořicí účty s úroky nad 4 %. Jak si založit spořicí účet?

O spořicí účty je nebývalý zájem  

Inflace je natolik vysoká, že se ji nepodaří jen tak srazit. Přesto máte na dosah ruky nástroje, kterými udržíte hodnotu svých peněz na přijatelné úrovni. Banky přinášejí stávajícím i novým klientům nejvýhodnější spořicí účty za poslední roky. A růst úroků na spořicích účtech zdaleka nekončí. Stačí si zřídit běžný účet a k němu si sjednat spořicí účet. Peníze si libovolně převádíte z běžného účtu na spořicí účet a naopak.

K běžnému účtu dostanete spořicí účet  

Řada lidí neví, jak si zřídit běžný účet. Nejjednodušší je zajít na pobočku banky, kde vám pracovníci se vším pomohou. Pohodlnější je ale sjednat běžný účet online. Podle uvážení si můžete převést starý účet k nové bance a s ním i trvalé platby nebo SIPO. Na běžném účtu však peníze nenechávejte. Úročení peněz na běžném účtu nepřekračuje 0,5 %. Úspory proto ihned přesuňte na spořicí účet.

stockphotosecrets.com

Každá koruna na spořicím účtu se počítá  

Zvyšující se ceny negativně ovlivňují rodinný rozpočet. V případě nouze si můžete v internetovém bankovnictví sjednat půjčku a použít ji na nenadálé výdaje nebo si ji nechat jako finanční rezervu. I přes napjatý rozpočet odkládejte na spořicí účet alespoň pár set korun měsíčně a vytvářejte si finanční polštář. Vysoká inflace sice částečně znehodnotí ušetřené peníze, ale ne takovou měrou, jako kdybyste peníze schovávali doma.

Porovnejte spořicí účty online  

Spořicí účty v současnosti patří mezi zajímavé investiční produkty. Prozkoumejte online žebříčky aktuálně nejlepších spořicích účtů a všímejte si podmínek, za kterých na úrokovou sazbu dosáhnete. Na běžném účtu si můžete nastavit automatický převod peněz na spořicí účet a pravidelně spořit. Neodkládejte založení účtu ani spořicího účtu. Vklad na spořicím účtu je ze zákona pojištěn a o své peníze nemůžete přijít.