Přísný ale úspěšný. Co čeká český hokej pod finským koučem?

Přísný ale úspěšný. Co čeká český hokej pod finským koučem? Zdroj: FORTUNA GAME a.s.

Přísný ale úspěšný. Co čeká český hokej pod finským koučem?

Mise Filipa Pešána u národního týmu je definitivně u konce. Podobný příběh jako u Bílých Tygrů se nekonal. Neúspěchy z posledních turnajů včetně Olympiády donutily vedení svazu k razantnímu kroku. Českou reprezentaci nově povede velezkušený Fin Kari Jalonen. Na kontě má několik titulů a Prahu dobře zná.

Český hokej čeká na medaili z velké akce už deset let. Takový půst v novodobé historii nepamatujeme. Černou sérii se nepodařilo utnout ani progresivnímu Filipu Pešánovi. Svaz se proto relativně krátce před MS 2022 rozhodl, že už není kde brát a angažoval zkušeného trenéra z Finska. Kari Jalonen má za sebou bohatou hokejovou kariéru. Několikrát vyhrál finský ligový titul, s reprezentací byl na šesti MS, v NHL nastupoval za Calgary a Edmonton a kariéru ukončil ve Francii. Jako trenér vyhrál sedmkrát finskou ligu, z toho čtyřikrát jako hlavní kouč a třikrát jako asistent. Dvakrát vyhrál švýcarskou ligu a s reprezentací Finska došel na MS ke stříbrné medaili s muži i juniory. Velké plus byla také jeho znalost místního prostředí. V roce 2014 totiž v Čechách vedl tehdejšího účastníka KHL Lev Praha. S ním dokázal dojít až do 7. finále, krůček od vytoužené trofeje ale zůstal. Zná tedy město, hlad fanoušků po úspěchu i některé české hráče a funkcionáře. Většina z nich ho popisuje jako velmi přísného, ctižádostivého a férového. Na lavičce ho většinou uvidíte zachmuřeného, ale i jeho severský led občas roztaje a on se zasměje. Obvykle s vyhranou trofejí. Zkušeností a taktických variant má na rozdávání, ale dle očitých svědků ze Lva umí i v případě nespokojenosti pořádně zařvat, což u hokejového kouče nikdy není na škodu. Čeští fanoušci se tak po Pešánovi kromě trofejí možná dočkají i emocí.

Jeho asistenty budou nakonec brněnští matadoři Libor Zábranský a Roman Erat. Druhý jmenovaný má mít na starost hlavně předávání zkušeností z NHL a komunikaci s hráči. Dle Libora Zábranského, dlouholetého majitele Komety a trenéra titulových týmů z roku 2017 a 2018, je Erat zároveň expertem na speciální formace a má pečlivě nastudovanou hru v oslabení a při přesilovkách. Samotný Zábranský má také zkušeností dost a za výběr Finského kouče hodně bojoval. Obhajoval to jeho bohatou kariérou i úspěšným finským formátem, který by český hokej mohl napodobit. Vedle Jalonena měl být původně na lavičce Miloslav Hořava a Pavel Gross, který nabídku odmítl, protože vyžaduje každodenní práci s týmem. Hořava se k němu posléze s omluvou přidal. Zde je důvod nejasný, Hořava byl původně favoritem i na hlavní post. Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd nicméně vyvrátil, že by důvodem byly peníze.

Jalonena čeká ostrý start. Český tým přebírá pouhé dva měsíce před startem MS 2022, které se odehraje v jeho rodném Finsku. Zde nás čekají souboje se Švédskem, USA nebo právě domácím Finskem. Po neúspěšné účasti na ZOH v Číně naše reprezentace rozhodně nebude dle bookmakerů Fortuny patřit k favoritům. Ambiciózní Jalonen se však nechal slyšet, že chce na každém turnaji bojovat o zlato. Jaromír Jágr nadšení hokejového národa malinko mírnil. Sám by totiž upřednostňoval českého kouče a bojí se, že Finský trenér nedostane dostatek prostoru a možností, aby upgradoval celý svaz a všechny struktury. Právě tam totiž dle Jágra leží hlavní problém našeho hokeje. Pokud ale Jalonen dostane čas a prostor, může být správnou volbou.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.