Zdroj: Adobe stock

Známé odměny za olympijské medaile!

Na pohled jsou všechny stejné, jejich hodnota se však v mnohých zemích liší. Někteří olympijští vítězové dostanou za své medaile desítky milionů, jiným zkrátí vojenskou službu.

Čeští sportovci získají v případě úspěchu na zimních olympijských hrách v Pekingu pořádný balík peněz. Odměny za olympijské medaile se však v různých zemích liší. V historii her se rozdávaly i boty nebo zkrácená vojna. Společnost Sazka jako generální partner českých olympioniků přináší nejen pravidelné dění z probíhajících her, ale i řadu zajímavostí. Projděte si v tomto článku přehled odměn za cenné kovy v České republice i zahraničí.  

Za zlatou medaili dostanou čeští sportovci odměnu 2,4 milionu korun, za stříbrnou si přijdou na 1,8 milionu a 1,2 milionu korun obdrží bronzoví medailisté. Odměny jsou stejné jako na letních olympijských hrách v Tokiu i poslední zimní olympiádě v Pchjončchangu. Za výsledkově velmi vydařené OH v Tokiu vyplatila Národní sportovní agentura jedenadvaceti úspěšným olympionikům a paralympionikům celkem 36,35 milionu korun.

Chceš odměnu? Tak si počkej

Možná se budete divit, ale odměny pro úspěšné olympioniky se v jednotlivých zemích liší. Zatímco u nás jsou tradičně honorováni sportovci, kteří se umístí na prvním, druhém a třetím místě, v jiných zemích je tomu jinak.

V Německu získávají peněžní odměnu i sportovci, kterým se podařilo umístit se mezi čtvrtým a osmým místem. Peníze nedostávají hned, ale až po roce, a to ještě ve splátkách. V Polsku dostávají sportovci k jednorázové peněžní odměně i doživotní rentu, a třeba v takové Litvě, tam bylo v minulosti součástí odměny i auto. Zda tomu bude i letos, není známo.

Boty i garsonka

V historii olympijského sportu najdeme i kurióznější odměny – Íránci jednoho roku dostali zlaté boty vážící jeden kilogram, Kazachstánci byty (od 3+1 za zlato po garsonku za bronz) a Korejcům zkrátili povinnou vojenskou službu ze dvou let na čtyři týdny.

Radost ze hry i z vítězství. To je heslo společnosti Sazka, která je hrdým generálním partnerem Českého olympijského týmu. Odměna je sice lákává, ale co je víc než užít si daný okamžik, který se už možná nikdy v životě nemusí opakovat? Radujte se z úspěchů českých sportovců i vy a sledujte jejich výsledky na https://www.sazka.cz/fandisesazkou