Zdroj: Canmet s.r.o.

Laserové řezání stroji Eagle přetaví vyšší výkon do vyššího zisku

Řezání laserem se v průmyslu užívá velice hojně. Jeho principem je řezání, u kterého vzniká na počátku průpal a postupně se materiál odtavuje. Laserové stroje se pak liší též výkonem vláknového laseru. Zatímco ještě před nedávnem byly za dostatečné považovány lasery o výkonu 4 až 6 kW (což platilo u CO2 laserů), dnes se využívají lasery s výkonem 10 až 20 kW, dokonce i 30 kW. Takové laserové řezací stroje nabízí značka Eagle.

Budoucnost patří vysoce výkonným laserům

Firma Eagle je posledních 10 let průkopníkem a rovněž propagátorem vláknových laserů s vysokým výkonem až 30 kW. Jsou ukázkou laserových technologií budoucnosti, které lze začít se stroji společnosti používat v podstatě okamžitě. Použití těchto výkonů samozřejmě není efektivní při všech aplikacích.

Běžné plechy o tloušťce 1 mm nejsou schopné absorbovat více energie a větší výkon laseru rovněž nezvyšuje rychlost řezání. Pořád si vystačíme s výkonem do 8 kW. Hlavní oblast jejich využití začíná na 25 mm tloušťky. Právě pro ně jsou určeny všechny vysokovýkonné laserové technologie. Vláknové lasery zvládnou dokonce i tloušťku 100 mm.

U tlustých materiálů zvýšení výkonu laseru zvyšuje i řeznou rychlost, a to téměř lineárním způsobem. Nejde však jen o vyšší rychlost. Zlepšuje se též kvalita řezání. Díky větší rychlosti se totiž do materiálu vnáší méně tepla a řezné hrany tak zůstávají ostřejší.

Canmet s.r.o.

Ekonomické přínosy pro firmy jsou znát

Vysoké výkony laserů tak mají v těchto zmíněných případech významné ekonomické dopady pro firmy. Rychlost řezání zkracuje výrobní časy a zvyšuje se hodinová produktivita. Za hodinu je možné vyrobit více výrobních jednotek. Nestačí však stroj s vyšším výkonem laseru. Nutné je též, aby zvládl vysoce dynamický pohyb: rychlost, zrychlení, ale také zpomalení. Rychle musí být schopen rovněž provádět změny směru. Dobrým příkladem je laserový řezací stroj Eagle iNspire®, který má maximální rychlost 350 m/min a zrychlení 6G. Jde o nejrychlejší laserový řezací stroj na světě.

Canmet s.r.o.

Eagle iNspire® i další vysoce výkonná laserová centra nabízí Canmet

Společnost Canmet zastupuje 15 prestižních světových firem zaměřujících se na stroje a nástroje pro zpracování plechů, včetně laserových řezacích center. Instalací nového stroje u zákazníka firma svoji spolupráci nekončí. Po uvedení zařízení do chodu zákazníkům poskytuje kompletní expertní podporu – od bleskové vzdálené diagnostiky až po odborný servisní zásah na místě. Prostoje zákazníků se tak minimalizují. Vyškolení technici s mnohaletou zkušeností jsou na telefonu nebo u počítače k dispozici v podstatě nepřetržitě. Pokud zákazník potřebuje řešit vážný servisní zásah, je výjezd vždy co nejrychlejší, obvykle do 24 hodin.