Češi preferují nákupy dárků online

Češi preferují nákupy dárků online Zdroj: Pexels/Olya Kobrusevová

Dvě třetiny Čechů nakupují dárky jen online. Na internetu se bojí o bezpečnost plateb, ukázal průzkum

 další vlnou pandemie covid-19 a s ní spojenými restrikcemi se Češi obávají uzavření kamenných obchodů. Z výzkumu GLAMI vyplynulo, že 65 % respondentů bude letos nakupovat vánoční dárky online a 23 % plánuje nakupovat jak online, tak v kamenných obchodech. Z údajů o platbách a způsobu doručení vyplývá, že Češi mají větší důvěru v platbu předem (42 %), ale oblíbenost dobírek je stále vysoká (41 %). Většina zákazníků dbá na svoji bezpečnost při nákupu na internetu a 61 % z nich si neukládá platební údaje ani v prohlížeči, ani na e-shopu.

Po loňských zkušenostech se většina Čechů naučila nakupovat online, včetně konzervativnějších zákazníků, kteří preferovali nákupy v kamenných obchodech. Z výzkumu také vyplývá, že klesají obavy z plateb kartou online na úkor dříve masivně populárních dobírek. Preference ohledně vyzvedávání balíčků na výdejních místech nebo doručení domů máme překvapivě jiné než zbytek Evropy.

V českých e-shopech je preference placení kartou (42 %) a na dobírku (41 %) celkem vyrovnaná. 80 % respondentů uvedlo, že upřednostňuje platbu kartou online, naopak 21 % řeklo, že využívá bankovní převod. Možnost platit přes PayPal využívá 18 % respondentů a 12 % si zvyklo používat Apple nebo Google Pay.

Jaké jsou důvody pro placení kartou online? 52 % respondentů uvedlo, že je to tak pohodlnější, a 45 % poukázalo na to, že díky platbám online nemusí myslet na to, aby doma měli hotovost. Pro 37 % tato platební možnost byla zajímavá z toho důvodu, že kurýr může balíček nechat doma, nebo v kanceláři bez jejich přítomnosti – může to za ně přebrat někdo jiný.

Pokud se lidé rozhodnou pro dobírku, ze 71 % to bývá kvůli tomu, že nakupují v e-shopu poprvé a zatím mu nedůvěřují. Pouze 9 % respondentů volí dobírku proto, aby si mohli zboží před zaplacením prohlédnout. Z toho také vyplývá, že drtivá většina respondentů (82 %) ještě nikdy neodmítla balík na dobírku převzít.

Češi dbají na bezpečnost, své platební údaje většinou neukládají

Z výzkumu vyplynulo, že 61 % respondentů si neukládá platební údaje ani v prohlížeči a ani v e-shopu. Důvodem je bezpečnost a zdá se, že Češi jsou v tomto směru velmi obezřetní a vzdělaní. Pouhých 20 % si platební údaje ukládá u e-shopů, které znají a důvěřují jim. A 19 % si údaje ukládá kvůli většímu pohodlí.

Češi mají rádi jak výdejní místa, tak doručení domů. V porovnání se třinácti evropskými státy, kde výdejní místa preferuje pouhých 21 % respondentů, v České republice si na nich balíčky vyzvedává 38 % respondentů. Většina lidí (60 %) však preferuje komfort a nechává si balíčky zasílat na adresu domů.

Průzkum proběhl na přelomu září a října 2021 a zúčastnilo se jej 3 500 respondentů.